fbpx

Chicu: Salariile vor depăși 12.000 de lei, iar PIB-ul va crește cu 8,3% până în 2023. Ce acțiuni își propune Guvernul?

Ion Chicu spune că PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 8,3% până în 2023. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Guvernului, oficialul precizând că se va mări și salariul mediu pe economie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, Executivul a aprobat Planul de Acțiuni pentru anii 2020-2023. Documentul acoperă 12 sectoare principale și cuprinde în jur de 1000 de inițiative. Printre obiectivele de bază se numără integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale.

„Puteți să judecați după acțiunile incluse în acest plan că este o asumare foarte ambițioasă. Multe acțiuni vizează ajustarea legislației noastre la standardele europene, politici economice care vor contribui la îmbunătățirea climatului de afaceri, creșterea economică pe care ne-o dorim și care stă la baza creșterii bunăstării populației, acesta fiind obiectivul nostru principal”, a declarat premierul.

Potrivit prim-ministrului, până în 2023, produsul intern brut va crește cu 8,3%. Această mărire se va reflecta și asupra bugetului public național. Astfel, cheltuielile pentru educație vor fi cu 63,3% mai mari, iar cele pentru sănătate – cu 61,5 %, comparativ cu anul 2019. La fel, Ion Chicu a precizat că salariul mediu pe economie va crește cu 52,7% și va reprezenta 11.200 de lei până în 2023, iar leafa în sectorul public va constitui 12.700 de lei, fiind cu 58,6% mai mare decât acum.

Planul de acțiuni al Guvernului Chicu pentru anii 2020-2023 prevede o serie de măsuri pentru crearea locurilor de muncă, atragerea investitorilor, dar și dezvoltarea infrastructurii. Suplimentar, documentul stabilește obiective în domeniul asigurării respectării drepturilor omului, libertății mass-media, protecției mediului, dezvoltării regionale și a infrastructurilor.

Articole asemănătoare

Back to top button