fbpx

Cel mai tânăr are 30 de ani, cel mai în vârstă – 62. Cei 23 de moldoveni anunțați în căutare internațională de Interpol

23 de moldoveni sunt anunțați în căutare internațională, potrivit site-ului Interpol. Cel mai tânăr dintre ei are 30 de ani, iar cel mai în vârstă – 62. Zece moldoveni din lista Interpol sunt căutați la solicitarea autorităților din Republica Moldova, opt – a celor din Federația Rusă, iar alți cinci – a forțelor de ordine din România, scrie agora.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cei 23 au ajuns în căutare pentru omoruri, jafuri, crearea organizațiilor criminale, evaziuni fiscale, fabricarea și vinderea drogurilor. Totodată, printre cei aflați în lista Interpol se numără cel puțin o persoană care își ispășește deja pedeapsa în închisoare.

Nume cunoscute

Unul dintre cele mai cunoscute nume din lista Interpol este cel al lui Ion Perju, fostul polițist condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a aplicat lovitura ce a dus la moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie 2009. Perju a fugit din țară în 2015, cu puțin timp înainte de anunțarea sentinței pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi cauzarea vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale.

Un alt nume cunoscut din lista moldovenilor căutați de Interpol este Ion Druță alias Vanea Pisateli, un lider al lumii interlope. Acesta este dat în căutare de autoritățile din România pentru complicitate la tentativă de omor calificat.

În prezent, însă, Ion Druță se află în penitenciarul nr. 6 din Soroca. Acesta a fost condamnat la cinci ani de detenție pentru trafic de arme și la 20 de ani de pușcărie pentru triplu omor.

Cele mai multe acuzații

Unul dintre moldovenii căruia i-au fost aduse cele mai multe acuzații este Valeriu Parfeni. Acesta este și cel mai în vârstă din listă, având 62 de ani. Parfeni este dat în căutare la cererea autorităților din Rusia, fiind acuzat de crearea unei organizații criminale, contrabandă cu stupefiante, substanțe psihotrope, fabricarea, vânzarea sau expedierea ilegală de stupefiante.

Pentru același tip de acuzații este dat în căutare de Rusia și Anton Zakharov de 30 de ani, care este cel mai tânăr moldovean din lista Interpol. Acesta mai deține și cetățeniile României și Federației Ruse.

Pentru fabricarea și vinderea drogurilor sunt căutați patru moldoveni, pentru jafuri cu utilizarea violenței – trei, alți trei sunt acuzați de deturnare de fonduri la scară largă.

Cinci cetățeni moldoveni sunt căutați de Interpol fiind acuzați de omor, cel mai tânăr dintre aceștia are 38 de ani. Este vorba despre Tudor Parapir, originar din Otaci.

Ivan Grigor, în vârstă de 58 de ani, este unicul moldovean din lista Interpol acuzat de spălare de bani și evaziune fiscală.

Unica moldoveancă dată în căutare de Interpol este Nina Scobiola (n.r. ortografierea de pe site-ul Interpol a fost păstrată) în vârstă de 57 de ani, originară din Hîncești. Aceasta este acuzată de fraudă și activități ilegale, iar cererea de dare în căutare a fost făcută de autoritățile din Republica Moldova.

Cavcaliuc, Plahotniuc, Platon

Recent, Interpol a acceptat cererea de dare în căutare internațională a fostului șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc. Poza acestuia însă nu apare, deocamdată, pe site-ul oficial al instituției.

Gheorghe Cavcaliuc a părăsit Republica Moldova în iunie, în timpul campaniei electorale, având statut de bănuit în dosarul „verde de briliant”. Acesta a fost surprins de internauți în capitala Marii Britanii.

Pe 21 decembrie curent, Ziarul de Gardă a scris că fostul democrat Constantin Botnari a fost și el anunțat în căutare internațională de Interpol. Biroul Interpol de la Lyon ar fi acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău. Botnari a părăsit Republica Moldova în 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la putere. Acesta este acuzat de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice.

În luna septembrie, odată cu cererea de anunțare în căutare internațională a lui Gheorghe Cavcaliuc a fost transmisă și o solicitare în privința lui Veaceslav Platon. Și acesta a fost observat de cetățenii din diasporă în capitala Marii Britanii. În luna august, pe numele lui a fost emis un mandat de arest pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a doi gardieni ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială Pantera.

Anterior, acesta a fost deja extrădat din Ucraina, la cererea procurorilor moldoveni. Atunci, Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei bancare. În 2021, acesta a fost achitat de Judecătoria Chișinău după ce Procuratura a renunțat la acuzațiile aduse în adresa sa.

Cât despre fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, în 2020, la o săptămână de când a fost declarat indezirabil de către autoritățile de la Washington, Ministerul de Interne de la Chișinău a trimis Interpol-ului o cerere de dare în căutare a acestuia.

Deocamdată, autoritățile nu au anunțat dacă cererea a fost sau nu aprobată de către organizația internațională.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button