fbpx

Ce se întâmplă dacă combinăm Pfizer și AstraZeneca? Studiul cercetătorilor de la Oxford

Cercetătorii de la Oxford analizează combinarea vaccinurilor produse de Pfizer și AstraZeneca. Este vorba despre administrarea a două unde doze de vaccin, urmată de rapel cu celălalt ser.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lor, astfel crește frecvența efectelor secundare ușoare și moderate, comparativ cu schema de imunizare cu același vaccin, transmite libertatea.ro, citând The Guardian. De menționat este că preparatul de la Pfizer se bazează pe tehnologia ARN mesager, iar cel de la AstraZeneca – pe adenovirus.

Cercetările au fost lansate de mai multe state europene, care anunțau că nu exclud că vor administra Pfizer drept rapel celor care au fost vaccinați deja cu AstraZeneca. Inițiativa a parvenit în contextul în care livrările de AstraZeneca întârzie din cauza suprasolicitării, dar și pe fundalul informațiilor ce țin de reacțiile adverse.

Studiul menționat se realizează pe 830 de voluntari cu vârsta de peste 50 de ani, dintre care unii cu boli cronice. Sunt testate patru combinații: AstraZeneca – AstraZeneca, AstraZeneca – Pfizer, Pfizer – Pfizer, Pfizer – AstraZeneca.

Așadar, s-a constatat că în cazul primelor 463 de pacienți cărora li s-a administrat combinația de preparate febra a fost mai frecventă decât după administrarea a două doze de ser identic. Diferențe similare sunt înregistrate și la cei care au avut frisoane, stări de oboseală, cefalee, dureri articulare, stare generală de rău și dureri musculare. Totuși, specialiștii spun că efectele au fost de scurtă durată.

Specialiștii precizează că în cazul tinerilor reacțiile pot fi mai severe. Aceștia urmează să publice datele despre eficiența acestor combinații în câteva săptămâni, urmând să analizeze și impactul efectuării rapelului la un interval de 12 săptămâni, comparativ cu 21 de zile, 28 de zile sau două luni.

Articole asemănătoare

Back to top button