fbpx

Ce înseamnă fumatul pasiv și cât de periculos este? Riscurile pentru copii

Fumul de tutun se eliberează în aer atunci când cineva fumează o țigară. La fel se întâmplă și când fumatorii expiră. Fumul poate rămâne în aer timp de până la 2,5 ore, chiar și în încăperile în care există un geam deschis.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fumul poate fi prezent în cantități mari, o perioadă de timp după ce persoana a încetat să fumeze. Este prezent chiar și atunci când nu-l putem vedea sau nu-l putem mirosi, susține șefa Direcției politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.

Potrivit lui Demișcan, copiii sunt mult mai sensibili decât adulții la efectele fumatului pasiv din cauza imaturității plămânilor și a ratei mai mari de respirație – de exemplu, un sugar are o rată de respirație de 30-45 de respirații pe minut, un copil – între 20-30 respirații pe minut, în timp ce un adult – 12-18 respirații pe minut. În plus, sugarii și copiii nu sunt capabili sa evite expunerea la fumatul pasiv și au nevoie de protecția părinților.

Există mai multe moduri prin care expunerea la fumul de țigară poate afecta sănătatea copiilor, încă dinainte de naștere. Fumatul matern activ sau expunerea maternă la fumul de tutun poate provoca sindromul de moarte subită la sugar. De asemenea, fumatul matern poate afecta inclusiv calitatea laptelui matern, având în vedere că diverse componente din fumul de țigară se transmit în laptele matern și sunt ulterior ingerate de sugar.

„Expunerea la fumatul pasiv cauzează la copiii de vârsta școlară o gamă largă de simptome respiratorii, cum ar fi tusea, producția de mucus în exces, senzația de lipsă de aer și respirația șuierătoare. Aceste simptome sunt frecvente în copilărie și pot afecta viața socială a micuților. 

Numeroase studii internaționale arată că prevalența astmului este mai mare în rândul copiilor care trăiesc în case cu fumători, iar riscul acestora de a dezvolta astm crește proporțional cu numărul de fumatori din casă”, a adăugat Demișcan.

Fumul de tutun secundar conține peste 7000 de substanțe chimice, dintre care câteva sute sunt toxice și aproximativ 70 sunt cancerigene, conform experților de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii.

Indiferent de vârstă, renunțarea la fumat are beneficii considerabile și imediate. La 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează. În 12 ore de la ultima țigară, nivelul de oxigen din sânge revine la normal. Între 2 și 5 ani de la ultima țigară, riscul unui atac cerebral cardiovascular devine același cu cel al unui nefumător.

Persoanele care vor să renunţe la fumat sunt îndemnate să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia Verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat: 0 800 10001, care a fost instituită în cadrul Dispensarul Republican de Narcologie în 2016.

Citește și:

Date îngrijorătoare: Din totalul de decese în 2020, peste 14% au fost provocate de consumul tutunului

Articole asemănătoare

Back to top button