fbpx

Date îngrijorătoare: Din totalul de decese în 2020, peste 14% au fost provocate de consumul tutunului

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit autorităților, din cele 40.466 de decese provocate de bolile netransmisibile în țara noastră, înregistrate în anul 2020, peste 5600 (cca. 14%) au fost cauzate de consumul tutunului.

„Din cele peste 5600 de decese, în mai mult de 60% din cazuri persoanele sunt de vârstă activă, iar mortalitatea în rândul bărbaților este de două ori mai mare decât a femeilor.

Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare”, a declarat șefa Direcției politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Daniela Demișcan.

Potrivit ei, nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea omorî o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem.

Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-le, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă, care crează dependență.

Indiferent de vârstă, renunțarea la fumat are beneficii considerabile și imediate. La 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează. În 12 ore de la ultima țigară, nivelul de oxigen din sânge revine la normal. Între 2 și 5 ani de la ultima țigară, riscul unui atac cerebral cardiovascular devine același cu cel al unui nefumător.

Persoanele care vor să renunţe la fumat sunt îndemnate să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia Verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat: 0 800 10001, care a fost instituită în cadrul Dispensarul Republican de Narcologie în 2016.

Citește și:

Studiu: „Riscul fumătorilor de a se îmbolnăvi de COVID-19 este cu 50% mai mare”

Articole asemănătoare

Back to top button