fbpx

CC a hotărât: Parlamentul NU poate fi autodizolvat

Legislativul nu poate fi autodizolvat. O hotărâre în acest sens a fost comunicată de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Potrivit magistraților, legea supremă a statului prevede expres situațiile în care Parlamenul poate fi dizolvat. Astfel, sesizarea depusă de deputați în acest sens a fost declarată inadmisibilă. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Curtea are o hotărâredin noiembrie 1997, care conține un răspuns pentru această sesizare. Dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani este posibilă numai în condițiile în care există o imposibilitate de formare a Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni”, a subliniat Manole.

Explicația integrală a Înaltei Curți urmează să fie publicată mai târziu.

 

ZUGO amintește că deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie 2020 Curtea Constituțională. Aceștia au cerut magistraților să se expună pe marginea posiblității sau imposibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri cu o majoritate calificată de două treimi de voturi.

Totodată, legiuitorii au vrut ca Înalta Curte să se expună cu privire la modul prin care Parlamentul ar putea adopta o decizie privind auto-dizolvarea și provocarea anticipatelor.

Citește și: Parlamentul poate fi autodizolvat? Deputații PAS vor cere opinia Curții Constituționale

Articole asemănătoare

Back to top button