fbpx

CC a decis: Modificarea numărului membrilor CSM, neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale modificările cu privire la majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la 12 la 15. Astfel, hotărârea Parlamentului a fost anulată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În același timp, a fost declară neconstituțională hotărârea prin care au fost aleși de Parlament patru membri CSM din rândul profesorilor de drept.

Astfel, potrivit CC, se va reveni la legea cu privire la CSM în redacția veche, conform căreia Legislativul va fi în drept să aleagă trei membri ai Consiliului, ci nu cinci.

Așadar, CSM va reveni la componența de 12 membri.

„Se admite sesizarea depusă, se declară neconstituțională Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și se anulează Hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 53 din 17 martie 2020. Decizia este definitivă și nu se supune niciunei căi de atac”, a spus Domnica Manole, președinta CC.

La 17 martie 2020, cu 55 de voturi ai PSRM și PDM, după aproape o oră de polemici și în lipsa candidaților, Parlamentul a numit în funcție patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu, scrie ZDG.

Cei patru au fost desemnați la 14 martie 2020 de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului drept câștigători ai concursului, după etapa interviurilor, la care au fost admiși 17 candidați. Membrii opoziției parlamentare au solicitat amânarea subiectului privind numirea celor patru de pe ordinea de zi, pe motiv că nu există un consens larg.

Articole asemănătoare

Back to top button