fbpx

Care sunt destinațiile preferate ale moldovenilor? Fiecare al patrulea merge la odihnă în UE

Fiecare al patrulea moldovean merge la odihnă în una dintre țările Uniunii Europene. După declanșarea războiului din Ucraina, Turcia și Egiptul au devenit destinațiile de top ale moldovenilor. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul!, în cadrul ediției de vineri, 5 mai, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului, odată cu liberalizarea regimului de vize la 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova au început să prefere turismul mai mult. Ca rezultat, în 2022, 110,8 mii de moldoveni s-au odihnit în una din țările UE, apelând la o agenție de turism pentru a merge la odihnă în UE. CSI nu mai este printre preferințe moldovenilor la capitolul odihnă. Dacă în 2017 circa 8 mii de moldoveni mergeau la odihnă în CSI, dintre care 90% mergeau în Ucraina, din moment ce Ucraina a părăsit CSI, anul trecut în CSI s-au odihnict circa 300 de moldoveni.

Potrivit unui studiu realizat recent, de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, în ultimele 12 luni: 38,4% dintre moldoveni au răspuns că a fost cel puțin o dată peste hotare.

„În rândul tinerilor de 18-24 ani, numărul celor care am mers peste hotare se ridică la 53,7%, ce cu vârsta cuprinsă între 25-34 ani au mers peste hotare în proporție de 52,1%; 35-44 de ani – 32,2%; 45-59 de ani – 37,5%; iar cei de peste 60 ani au mers în proporție de 22,5% peste hotare în ultimile 12 luni. După locul de trai, cei mai activi sunt din municipiul Chișinău – 55,4%. Din Bălți – 47,4%. Din restul orașelor – 37,4%, din sate – 30,7%. „Fiind întrebați de câte ori au fost peste hotare: 17,3% au fost o singură dată peste hotare; 13,8% – de două-trei ori; 7,3% – mai mult de patru ori”, a spus expertul.

Turcia și Egiptul – destinații de top în rândul moldovenilor

Expertul afirmă că Turcia și Egiptul sunt acum țările de bază ca destinație pentru odihnă ale moldovenilor. În ultimii cinci ani, moldovenii, în mod organizat, au vizitat 136 de țări. Topul celor 10 țări, ca destinație pentru moldoveni, din cele 136 de țări vizitate, arată astfel: 42,9% – Turcia; 20,2% – Bulgaria; 12,1% – Egipt; 9,8% – România; 5,1% – Grecia; 2,8% – Ucraina; 1% – Muntenegru; câte 0,7% Ungaria și Italia; 0,6% – Spania.

Topul celor 10 țări de unde vin turiști în Republica Moldova, arată așa: 31,1% din România; 14,3% – Ucraina; 8,7% – Italia; 8,4% – Federația Rusă; 6,9% – Polonia; 5,2% – Austria; 3,6% – Germania; 2,6% – Marea Britanie; 2,5% – SUA; 1,9% – Franța.

„Dacă în cazul moldovenilor care pleacă la odihnă peste hotare, 1 pleacă de sine stătător, în mod neorganizat, altul pleacă în mod organizat, prin agenție de turism. În cazul turiștilor străini, care vin în Republica Moldova, raportul este de 5 la 1. La 1 care vine oficial, prin agenție, alții 5 vin neoficial, nu prin agenție, de sine stătător”, a afirmat expertul.

În 2022, turismul moldovenesc s-a recuperat complet după pandemia de COVID-19

Veaceslav Ioniță susține că turismul moldovenesc în 2020 a trecut printr-o perioadă grea. A fost una dintre cele mai afectate ramuri de pandemia de COVID-19. Însă, în 2022 a fost ramura care a avut o recuperare completă. După numărul de moldoveni, care au plecat peste hotare la odihnă, am avut cifra maximă. După numărul moldovenilor, care s-au odihnit acasă, la fel am avut o cifră maximă, dar și după numărul străinilor care au venit în Moldova.

„Aici noi vorbim despre turismul oficial, turismul organizat, pentru care trebuie să apelezi la o agenție de turism. Acesta a crescut destul de puternic, deoarece mulți moldoveni care mergeau în Ucraina la odihnă, în urma războiului dus de către Federația Rusă în această țară, moldovenii s-au reorientat”, a spus Veaceslav Ioniță.

În opinia expertului, pensiunile moldovenești au acum a doua viață. 90% dintre toți care se odihnesc în prensiunile moldovenești sunt cetățeni ai Republicii Moldova, în special de la orașe, care sunt nostalgici dupa viața de la sat. Din cei 37,3 mii de persoane care se odihnesc într-un an într-o pensiune, 30 de mii sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button