fbpx

Călătoriile Austria și Germania: Ce trebuie să știe moldovenii?

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis noi avertizări legate de călătoriile peste hotarele Republicii Moldova. De această dată este vorba despre deplasarea în Austria și Germania.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Călătoriile în Germania – cu test PCR negativ sau certificat de vaccinare

Așadar, începând cu 4 iulie 2021, Republica Moldova a fost introdusă în lista statelor sigure, elaborată de autoritățile germane. Moldovenii care ajung în acest stat nu mai sunt impuși să aplice regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc, dacă nu s-au aflat în aceste regiuni timp de 10 zile.

Chiar și așa, rămâne obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării. Se va permite accesul în Germania a persoanelor care au rezultatul negativ al testului PCR, efectuat cu maxim 72 de ore anterior deplasării în Germania sau un rezultatele unui test de tip antigen a cărui valabilitate nu depășește 48 de ore și care urmează a fi prezentat în limba germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Cei imunizați trebuie să aibă administrată ultima doză de ser cu minim 14 zile înainte de deplasare, iar preparatul să fie omologat la nivelul UE și să se regăsească pe pagina web al Institutului Paul Ehrlich. La intrare în Germania urmează a fi prezentat un certificat digital COVID al UE sau o dovadă comparabilă de vaccinare în germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Este necesar ca actul să conțină datele personale, data imunizării și numărul dozelor administrate, denumirea serului, denumirea bolii contra căreia a fost administrat, numele și adresa persoanei/instituției responsabile pentru efectuarea vaccinării, confirmarea în scris sau în format electronic cu o semnătură electronică sau un sigiliu electronic calificat de către persoana responsabilă pentru efectuarea vaccinării.  Dacă astfel de mențiuni nu sunt posibile din motive practice sau administrative, eliberarea de către persoana/instituția responsabilă trebuie să fie evidențiată în mod corespunzător, în special prin intermediul ștampilelor sau al simbolurilor de stat.

Persoanele de până la 12 ani, chiar dacă nu sunt încă vaccinate, pot intra în Germania cu un certificat
PRC negativ, însoțite de cel puțin un părinte complet vaccinat.

Cum ne deplasăm în Austria?

De pe 1 iulie 2021, Austria a declarat Albania, Andorra, Arabia Saudită, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Coreea, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macao, Macedonia de Nord, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Suedia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Thailanda, Ungaria, Vatican, Vietnam state cu risc epidemiologic scăzut.

De asemenea, începând cu 8 iulie lista se va completa cu Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Iordania, Canada, Qatar, Kosovo, Moldova și Muntenegru, declarate sigure de UE. Așadar, persoanele care s-au aflat pe teritoriul țărilor menționate sau a Austriei în ultimele 10 zile pot intra în Austria fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea unei dovezi de risc
epidemiologic redus.

Documentele acceptate sunt rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de călătorie sau analiza antigen, care va fi făcută cu 48 de ore înaintea deplasării. Cei imunizați se pot deplasa în Austria după cel puțin 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 90 de zile sau dacă imunizarea cu a doua doză a avut loc cel mult cu 270 de zile în urmă.

La fel, au acces în Austria persoanele care  au suportat maladia în ultimele 180 de zile și pot dovedi prezența anticorpilor, realizată cel mult cu 90 de zile înainte.

Dacă nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condiții, trebuie efectuată înregistrarea călătoriei cu maxima 72 de ore înainte, pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) și, în 24 de ore de la intrarea în Austria, să fie
efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen, costurile fiind suportate de persoană.

Vaccinurile acceptate sunt Pfizer, AstraZeneca și Covieshield, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm și Sinovac. De asemenea, se permite intrarea în Austria a persoanelor care au nevoie de tratamente medicale strict necesare și dețin acceptul scris al autorităților, inclusiv al unei unități spitalicești.

La fel, este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), cu excepția staționărilor absolut esențiale. În context, se vor prezenta obligatoriu, la cererea autorităților, de către toate persoanele care
tranzitează Austria, dovezile care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație, de exemplu rezervări sau documente justificative.

Articole asemănătoare

Back to top button