fbpx

Aviz de la CC pentru modificarea Constituției în sensul în care deputații să fie lipsiți de imunitate și investigați penal fără acordul Parlamentului

Curtea Constituțională (CC) a avizat pozitiv proiectul PAS de modificare a articolului 70 din Constituție privind ridicarea imunității, reținerea deputaților și investigarea penală a acestora fără acordul Parlamentului, în cazul în care legislatorii sunt bănuiți de comiterea unor infracțiuni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre acte de corupție, trafic de influență, abuz de putere, spălare de bani sau îmbogățire ilicită.

Potrivit magistraților CC, inițiativa este conformă prevederilor articolului 141 din Constituție. „Proiectul de lege constituțională corespunde limitelor temporale de revizuire a Constituției și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat președinta Curții, Domnica Manole.

Avizul este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Amintim că în septembrie curent, deputați ai PAS au sesizat CC să avizeze proiectul Legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituție.

Pentru adoptarea de către Parlament a proiectului de Lege Constituțională este necesar votul a două treimi din deputații aleși – adică cel puțin 67 de parlamentari.

Actualmente, articolul 70 din Constituția R. Moldova prevede că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după audierea sa.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button