fbpx

ANSP: Primele cazuri de infectare cu subvarianta „Kraken” au fost depistate în R. Moldova

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral.
Rezultatele reacției de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.
În trei probe a fost confirmată, pentru prima dată în Republica Moldova, sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment.
Recomandăm populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19”, se arată într-un comunicat emis de ANSP.
Totodată, populația este îndemnată să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:
-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;
-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;
-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
-respectarea regulilor de igienă respiratorie;
-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;
-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.
Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button