fbpx

analiză | Expert economic: R. Moldova se află într-o furtună „perfectă” de creștere a prețurilor, determinată de factori externi

Republica Moldova se află în prezent într-o furtună „perfectă” legată de creșterea prețurilor. Tot ce poate să se întâmple negativ, totul are loc. R. Moldova este influențată atât de ceea ce se petrece pe intern, cât și de factorii externi. Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a vorbit despre factorii care duc la creșterea prețurilor în R. Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului, în primul rând este vorba de contextul internațional. În prezent, în întreaga lume, prețul produselor alimentare cunosc cea mai mare creștere din ultimii zece ani. Alt lucru, este ceea ce se întâmplă pe piața produselor petroliere și al gazelor naturale. Este vorba de criza din China, SUA, UE, care afectează și R. Moldova. Un alt lucru este transportul maritim. Prețul de transport al mărfurilor a crescut, iar țările deja vorbesc despre o insuficiență a anumitor produse. „Toate aceste lucruri duc la creșterea prețurilor. Acesta este contextul internațional care ne afectează și de care nu vom putea scăpa”, a spus expertul.

Al doilea factor care se suprapune cu primul, potrivit expertului, este evoluția pe termen lung din R. Moldova. Anul acesta, după doisprezece ani de cădere, este înregistrată o creștere fără precedent, de peste 20%, a prețurilor la imobile în municipiul Chișinău. „Această creștere este pe termen lung. Avem și creșterea prețurilor la materialele de construcție, dar cred că baza este ceea ce se întâmplă pe termen lung”, a explicat economistul.

Analistul afirmă că Republica Moldova, după o scădere a consumului, după o înghețare a economiei în anul 2020, în prezent se confruntă cu o creștere destul de puternică a consumului, care duce la creșterea prețurilor. Importurile, de la începutul anului au crescut cu 1,2 miliarde de dolari și vor crește până la sfârșitul anului, până la un miliard și jumătate de dolari, comparativ cu anul trecut. Dacă anul trecut, în vară, importurile, în valoare anuală, erau de 5,4 miliarde de dolari, acum suntem la 6,3 miliarde de dolari și până la sfârșitul anului ne vom putea apropia 7 miliarde de dolari.

„Această creștere este mai mult de 25 de miliarde de lei și este condiționată de doi factori. Pe de o parte, crește prețul la resursele energetice. Anul trecut noi am plătit pentru importul resurselor energetice minimum din ultimii 15 ani, mai puțin de 600 de milioane de dolari. În acest an, vom plăti pentru resursele energetice cel puțin 900 de milioane de dolari. Acest lucru influențează consumul și creșterea prețurilor”, a declarat analistul.

Vecaeslav Ioniță a mai menționat că pentru acest an este înregistrat un volum fără precedent al creditelor noi contractate. În prezent, lunar moldovenii se împrumută cu circa un miliard și jumătate de lei de la bănci. Volumul creditelor noi pe care le vor lua moldovenii în acest an din bănci ar putea ajunge la circa 25 de miliarde de lei, iar circa 18 miliarde de lei vor trebui să fie întorși pentru creditele vechi. Astfel, povara de îndatorare a moldovenilor va fi de circa 6-7 miliarde de lei. „Toți acești bani care au fost luați se duc pe piața de consum. Este o presiune pe prețurile de pe piața internă și este un factor suplimentar de creștere a lor”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, partea bună este că în acest an Bugetul Public Național va încasa din TVA cu aproape 4,5 miliarde mai mult decât anul trecut. În primele opt luni ale anului sunt deja încasări din TVA de 3,6 miliarde de lei sau +29% mai mult decât anul trecut. O creștere similară a încasărilor la Bugetul Public Național, din TVA, a fost în 2006. „Anul trecut oamenii au restrâns consumul, iar în acest an a explodat. Astfel, vânzările oficiale în Republica Moldova, deși cetățenii cumpără mult de la piață, din economia tenebră, vor crește cu cel puțin 35 de miliarde de lei, cea ce evident are un efect asupra creșterii prețurilor”, a mai menționat economistul.

CItește continuarea aici.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button