fbpx

Amnesty International: Talibanii au „masacrat și torturat” mai mulți membri ai minorității etnice Hazara

Talibanii au „masacrat și torturat” recent mai mulți membri ai minorității Hazara din Afganistan, transmite ONG-ul pentru drepturile omului, Amnesty International. Martorii au prezentat relatări îngrozitoare despre uciderile care au avut loc la începutul lunii iulie în provincia Ghazni. De când au preluat duminica capitala afgană Kabul, talibanii au încercat să prezinte o imagine mai restrânsă a crizei din Afganistan. Amnesty a spus că incidentul este un „indicator oribil” al guvernării talibanilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comunitatea Hazara este al treilea grup etnic ca mărime din Afganistan. Ei practică în principal Islamul Shia și s-au confruntat cu discriminare și persecuție pe termen lung în Afganistan și Pakistan, țări majoritar sunnite, transmite g4media.

În raportul publicat joi, Amnesty a declarat că cei nouă bărbați Hazara au fost uciși între 4 și 6 iulie în districtul Malistan din estul provinciei Ghazni. ONG-ul a intervievat martori oculari și a examinat dovezile fotografice după incidentele violente. Sătenii au spus s-au refugiat la munte când s-au intensificat luptele între forțele guvernamentale și luptătorii talibani.

Când unii dintre ei s-au întors în satul Mundarakht pentru a colecta alimente, au povestit că talibanii le-au jefuit casele și îi așteptau. În plus, unii bărbați care au trecut prin Mundarakht în drumul lor spre casă au fost, de asemenea, prinși în ambuscadă.

În total, șase bărbați ar fi fost împușcați, unii în cap, iar trei au fost torturați până la moarte. Un martor ocular a spus că i-a întrebat pe luptători de ce au provocat o asemenea brutalitate oamenilor lor. „Când este timpul conflictului, toată lumea moare, nu contează dacă ai sau nu arme. Este timpul războiului”, ar fi spus un taliban.

Secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a spus că „brutalitatea cu sânge rece a acestor victime este o amintire a istoriei trecute a talibanilor și un indicator oribil a ceea ce pot aduce regulile talibanilor”.

„Aceste ucideri sunt dovada faptului că minoritățile etnice și religioase rămân sub un risc deosebit sub conducerea talibanilor în Afganistan”, a mai precizat Callamard. Ea a adăugat că serviciile de telefonie mobilă au fost tăiate în multe dintre zonele care au fost capturate de talibani, astfel încât informațiile despre crimă nu s-au scurs până acum.

„Îndemnăm Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluție de urgență prin care talibanii să respecte legea internațională a drepturilor omului și să asigure siguranța tuturor afganilor, indiferent de originea lor etnică sau de credințele religioase”, a adăugat șefa ONG-ului.

Talibanii erau cunoscuți pentru stăpânirea lor brutală a Afganistanului, care a lipsit femeile și minoritățile etnice de drepturile lor, înainte de a fi îndepărtați de o coaliție condusă de SUA în 2001.

Într-o conferință de presă care a urmat preluării Kabulului, grupul militant a promis că nu va lansa atacuri de răzbunare împotriva oricui ar lucra cu forțele SUA și că va acorda, de asemenea, drepturile femeilor în temeiul legii sharia islamice.

Totuși, o evaluare a amenințărilor pregătită de Amnesty pentru ONU a avertizat că luptătorii talibani au mers din ușă în ușă pentru a căuta persoane care au lucrat pentru forțele NATO sau pentru guvernul afgan anterior.

Articole asemănătoare

Back to top button