fbpx

Amenzi de zeci de mii de lei pentru mai multe canale TV. Ce încălcări au comis

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat amenzi în mărime de 240.000 lei pentru nouă posturi TV pentru încălcarea prevederilor ce țin de programele locale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prevederile referitoare la programele locale care nu au fost respectate vizeză:

– duratele medii zilnice a programelor audiovizuale locale care trebuie să fie de cel puțin 8 ore pentru furnizorii privați naționali de servicii media audiovizuale de televiziune și furnizorii publici regionali, respectiv de 10 ore pentru furnizorii publici naționali;

– difuzarea obligatorie a programelor în limba română;

– difuzarea programelor locale în orele de maximă audienţă.

„Consiliul Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare a 12 furnizori publici și privați naționali de servicii media audiovizuale de televiziune; „Moldova-2”, „TV-Găgăuzia”, „N4”, „NTV Moldova”, „R Live TV”, „Agro TV Moldova”, „ITV”, „TVC 21”, „Zona M” la capitolul respectării prevederilor art. 4 alin. (3) lit. a), b), c), alin. (4), alin. (7) și alin. (9) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova pentru perioada 02-08 decembrie 2022, iar pentru serviciile media audiovizuale „RTR Moldova”, „PEH TV” și „Cinema-1”, perioada 08-14 decembrie 2022, ca urmare a adoptării la data de 05 decembrie 2022 a Deciziei Curții de Apel Chișinău”, se arată într-un comunicat emis de CA.

Ca urmare a monitorizării s-a atestat faptul că 9 furnizori de serviciilor media audiovizuale de televiziune nu au respectat prevederile art. 4 și li s-a aplicat amendă în mărime totală de 240.000 lei.

În conformitate cu CSMA, furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.

Menționăm că Comisia pentru Situații de Urgență a decis să suspende licențele de emisie a șase posturi de televiziune. Acestea sunt: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Articole asemănătoare

Back to top button