fbpx

Am exportat mai mult în UE și am importat mai puțin din CSI. Cum a consolidat Moldova relațiile comerciale externe în 2020?

În 2020 Moldova a exportat mai mult în Uniunea Europeană, dar și a introdus în țară mai marfă din această regiune. Dacă pe piața CSI au fost puse doar circa 15% din bunurile vândute în exteriorul țării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În perioada ianuarie-noiembrie 2020 au fost exportate produse în valoare de 2267 de milioane de dolari SUA. Pe piața UE au ajuns 67,1% dintre ele, cu valoarea totală de 1520,5 milioane de dolari SUA, informează Biroul Național de Statistică. În perioada indicată, în spațiul post-sovietic s-au vândut mărfuri moldovenești în valoare de 340 de milioane de dolari SUA.

Principalele țări în care au ajuns produsele autohtone sunt România (28,4% din total exporturi), Germania (9,2%), Federația Rusă (8,7%), Italia (8,6%), Turcia (6,6%), Polonia (4,4%), Republica Cehă (3,3%), Belarus (2,7%), Ucraina (2,6%), Elveția (2,4%), Bulgaria (2,4%), Olanda (2,3%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,7%), Spania (1,3%), Franța (1,2%), Grecia (1,1%). Printre cele mai solicitate bunuri au fost mașini și echipamente pentru transport, produse alimentare și animale vii, articole manufacturate diverse, materiale brute necomestibile, băuturi și tutun.

În ceea ce privește importurile, acestea au însumat 522,9 de milioane de dolari SUA. Totalul mărfurilor aduse din UE constituie 2222,7 de milioane de dolari SUA, iar din CSI – 1182,8 de milioane de dolari.

BNS informează că în perioada ianuarie-noiembrie 2020 în topul țărilor de origine a importurilor se numărau China, România, Federația Rusă, Ucraina, Germania, Turcia, Italia, Polonia, Franța, Belarus, Ungaria, Republica Cehă, Spania, Statele Unite ale Americii, Bulgaria și  Austria, fiind aduse în Moldova, conform clasificărilor internaționale, mașini și echipamente pentru transport, mărfuri manufacturate, produse chimice, produse alimentare și animale vii, articole manufacturate diverse și combustibili minerali.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button