fbpx

Agenția de Mediu avertizează despre incendiile de vegetație: În Republica Moldova peste 90% sunt cauzate de neglijența umană

Peste 90% din incendiile forestiere din Republica Moldova sunt cauzate de neglijența umană, anunță Agenția de Mediu. Acestea au loc în special în perioadele uscate ale anului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mâna omului e de vină

Potrivit autorității, deseori incendiile forestiere sunt cauzate de persoanele care aprind primăvara și toamna vegetația de pe terenurile agricole. Așadar, arderea se poate răspândi de la iarbă către pădurea aflată în vecinătate.

Deșeurile pot, de asemenea, duce la apariția incendiilor în păduri. Sticlele goale sunt deosebit de periculoase, deoarece sub acțiunea razelor solare acestea acționează ca lentile, provocând flăcări. Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, de asemenea, pot cauza incendii.

Cauzele naturale ale incendiilor de vegetație

Incendiile forestiere de origine naturală sunt mai puțin frecvente. Cea mai răspândită cauză a acestora este fulgerul, ponderea fiind între 7% și 10 %. Acestea au loc în special în zonele uscate, când fulgerele lovesc solul, dar precipitațiile se evaporează până a ajunge la pământ.

Reguli de reținut și măsuri de implementat

Zonele vulnerabile sunt cele în care se desfășoară activități de recreere, păstorit, stupărit, vânătoare, pescuit, colectare de fructe și ciuperci, exploatării miniere și forestiere. Acolo trebuie implementate care să dprotejeze pădurile:

  • realizarea fâșiilor de protecție antiincendiare de 5-10 metri la marginea pădurilor, precum și de-a lungul drumurilor care trec prin pădure;
  • crearea unor plantații amestecate de rășinoase și foioase;
  • amplasarea indicatoarelor de securitate în zonele turistice;
  • amplasare corturilor și parcărilor numai în locuri amenajate și marcate în acest sens;
  • amenajarea corespunzătoare a locului de fumat;
  • focurile se vor face la o distanță de minim 100 mde metri față de marginea pădurii;
  • prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;
  • supravegherea permanentă a copiilor;
  • anunțarea organelor silvice și pompierilor la depistarea oricărui început de incendiu.

Mergem la frigărui, dar nu provocăm incendii

Persoanele care la sfârșit de săptămâna merg în pădure și care de cele mai multe ori fac focul pentru a pregăti grătare și gustări trebuie să rețină:

  • focul nu se aprinde lângă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vânt;
  • trebuie să existe la îndemână pături și vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control;
  • înainte de plecare se stropește cenușa cu apă până ce jarul este stins și se acoperă cu pământ;
  • resturile de țigări aprinse nu se aruncă la întâmplare;
  • pe timp de secetă prelungită nu se face focul în pădure;
  • este interzis a se da foc deșeurilor.

Resursele forestiere ale țării sunt limitate

În condițiile Republicii Moldova, cu resurse forestiere limitate, impact major al schimbărilor climatice și o presiune continuă asupra ecosistemelor silvice și a biodiversității lor, integritatea și securitatea pădurilor devine un imperativ pentru întreaga societate, punctează Agenția de Mediu.

Ocolurile silvice stabilesc locuri pentru popas, fumat și parcat autoturisme, iar pe drumurile interzise se montează bariere. Totodată, instituția recomandă gestionarilor de terenuri din fondul forestier, administraţiei publice locale și populației care petrece tot mai mult timp în spațiile verzi, păduri, parcuri să respecte regulile antiincendiare, să nu aprindă intenționat vegetația uscată, resturile menajere și să fie precaută cu focul în terenurile deschise din preajma fondului forestier. În situația respectivă cele mai expuse pericolului arderii sunt: terenurile plantate cu culturi silvice, terenurile agricole limitrofe fondului forestier, pătura erbacee, litiera și cuiburile de păsări.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button