fbpx

Scandal diplomatic la Chișinău: Ambasadele Rusiei și României se acuză de cinism. Reacții ferme ale unioniștilor și socialiștilor

Ambasada Federației Ruse la Chișinău s-a arătat deranjată că Ambasada României în Republica Moldova a folosit sintagma de „eliberare a Basarabiei de sub ocupația sovietică” într-o postare pe Facebook, unde misiunea diplomatică vorbea despre organizarea, pe 23 octombrie, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din localitatea Mana, raionul Orhei, a unor activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Subiectul a stârnit o serie de reacții, inclusiv în rândul partidelor politice moldovenești.

Acuzații de „cinism” și „eroizare a criminalilor”

Mai exact, Ambasada Rusiei consideră „cinic” păstrarea „memoriei veșnice a eroilor” care, potrivit misiunii diplomatice, ar fi slujit „regimului nazist” al lui Antonescu, a cărui activitate a fost judecată la Tribunalele de la Nurenberg și București. Potrivit Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, „urmașii zecilor de mii de oameni uciși și chinuiți de agresorul Antonescu” le va fi „foarte greu să uite crimele acestor nemernici care și-au ascuns acțiunile sub pretextul „luptei pentru unire”.

Putem considera „luptă pentru unire” uciderea în masă a rușilor sau evreilor din Transnistria ocupată de România? Sau poate „lupta pentru unire” este participarea militarilor români de partea lui Hitler în lupta de la Stalingrad? Dar participarea naziștilor lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din timpul blocadei orașului Leningrad?

Cu fermitate reacționăm la această justificare a criminalilor fasciști în data sacră a aniversării a 75 de ani de la victoria asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste în care, așa cum ete bine să le amintim partenerilor români, au luptat curajos și strămoșii lor anti-fasciști”, se arată în mesajul publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.

PSRM – în sprijinul afirmațiilor Ambasadei Rusiei: „E inacceptabil”

La scurt timp după această declarație, și Partidul Socialiștilor s-a alăturat atitudinii afișate de Ambasada Federației Ruse.

Eroizarea invadatorilor naziști este categoric inacceptabilă”, susține formațiunea, care „condamnă cu fermitate declarația făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la Cimitirul soldaților români din satul Mana, raionul Orhei”.

Pe cei care, la 22 iunie 1941, împreună cu armatele lui Hitler și Antonescu, au invadat teritoriul Uniunii Sovietice, care au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei, pe mîinile cărora este sângele a sute de mii de compatrioți de toate naționalitățile, ale căror fapte au fost condamnate de Tribunalul de la Nürnberg, este categoric inacceptabil și imoral să-i numim „eroi căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.

Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, se arată în mesajul socialiștilor.

Potrivit formațiunii, astfel de „capricii ale ambasadorului României nu pot duce decât la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova”.

PSRM consideră „absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezînd din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie. Dorim să vă reamintim că o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile, mai ales în ajunul unor date memorabile asociate eliberării Moldovei de ocupația fascistă și sfîrșitul victorios al Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

„Atac furibund și declarații nesăbuite”. Liderii unioniști au reacționat primii

Înainte de Ambasada României la Chișinău au reacționat doi lideri unioniști – Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu. Primul a protestat chiar în fața Ambasadei Rusiei, vorbind despre „atacul furibund și declarațiile nesăbuite” și amintind despre crimele comise de regimul sovietic în colaborare cu cel nazist.

Liderul Mișcării UNIREA a cerut autorităților declararea ambasadorului Rusiei, Oleg Vasnețov, persoana non-grata în Republica Moldova și expulzarea ofițerilor serviciilor secrete ruse.

La declarațiile Ambasadei Rusiei a reacționat și liderul PUN, Octavian Țîcu. Potrivit lui, afirmațiile misiunii diplomatice „dovedește încă odată, dacă mai era nevoie, că acest stat nu și-a depășit statutul de ocupant. Nimic despre miile de asasinate săvârșite de sovietici în Basarabia, nimic despre sutele de mii de deportați și morți în gulagurile sovieto-rusești, nimic despre foametea organizată, care a ucis alte sute de mii, nimic despre cum Stalin și Hitler și-au împarțit Europa ucigând împreună zeci de milioane de oameni”, a scris Țîcu pe pagina sa de Facebook.

După cum era de așteptat, PSRM-ul lui Igor Dodon a sărit să se ralieze poziției rusești, condamnând și jignind nefondat ambasadorul României în R.Moldova, uitând, asemeni rușilor, de sprijinul necondiționat acordat de România cetățenilor noștri”, a mai scris politicianul.

Reacția Ambasadei României la Chișinău: „Polemici lansate provocator”

Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova”, se arată în mesajul misiunii diplomatice, unde se fac câteva precizări.

Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, se mai arată în mesaj.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, a adăugat misiunea diplomatică.

Articole asemănătoare

Back to top button