fbpx

A recrutat mai mulți moldoveni să lucreze la Moscova, dar le-a plătit doar câte 100 de ruble pe săptămână. O conațională, condamnată pentru exploatare prin muncă

PCCOCS anunță că Judecătoria Chișinău a condamnat o femeie care a exploatat prin muncă 10 cetățeni ai Moldovei. Aceasta le-a promis un loc de lucru în domeniul construcțiilor la Moscova, dar nu le-a plătit decât 100 de ruble pe săptămână pentru mâncare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Femeia a recrutat moldovenii în aprilie-decembrie 2013, cu promisiunea că vor avea un salariu bine plătit, mai bun decât media din acea perioadă. Aceștia au acceptat, așa cum unii cunoșteau alte cazuri în care muncitorii au fost plătiți de către inculpată. Totuși, deși volumul de muncă convenit fusese executat de către muncitori, salariul promis nu a fost oferit. Unicii bani pe care i-a primit majoritatea erau anumite sume pentru mâncare: în unele cazuri – între 100 și 150 de ruble rusești pe săptămână, iar în altele – între 300 și 1000 de ruble.

Din lipsa salariului, însă, muncitorii nu puteau reveni acasă, iar așa cum nu lucrau declarat, nu puteau reclama autorităților rusești această încălcare a drepturilor lor. Prin urmare, în cazul părinților cu copii minori, aceștia erau nevoiți să strângă fier uzat, pe care-l vindeau ca să poată să-și cumpere de-ale gurii.

Pe de altă parte, inculpata i-a cumpărat feciorului său un autoturism de model Mercedes. Totuși, conducătorii companiei locale declarau că i-au dat acesteia banii pentru achitarea salariilor muncitorilor. Așa cum situația degenera, femeia și concubinul ei a recurs la amenințări, inclusiv cu moartea fiicei uneia dintre victime, dar și cu agresiuni fizice și psihologice.

Prin urmare, muncitorii au acuzat-o pe inculpată de restanțe salariale cuprinse între 25.000 și 250.000 de ruble rusești. La solicitarea procurorilor PCCOCS, instanța de judecată le-a dat dreptate celor 10 cetățeni, a dispus încasarea prejudiciilor victimelor și a condamnat-o pe inculpată la pedeapsa cu închisoare pentru un termen de șapte ani și trei luni, cu interdicția pentru o perioadă de trei ani ca aceasta să aibă activitate legată de plecările peste hotare.

Articole asemănătoare

Back to top button