fbpx

17 deputați ar putea să rămână fără imunitate pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe de 9 mai

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru anticoruptie.md că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica bicoloră Sfântul Gheorghe, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei” sărbătorită pe 9 mai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ieri, am avut fixați peste 300 de persoane, dintre care au fost identificați 165. În ce privește persoanele care au un statut aparte, mă refer la deputați, sunt 17. În cazul acestora, au fost întocmite procese-verbale de constatare a faptei și au fost remise procuraturii”, a declarat șeful IGP pentru sursa citată.

După spusele sale, reprezentanții procuraturii urmează să se prezinte în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare în cazul deputaților care au încălcat legea.

„Aplicarea amenzii se aplică doar după ridicarea imunității”, a precizat Cernăuțeanu, relevând că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9000 de lei.

Amintim că, începând de miercuri, 20 aprilie, persoanele care vor afișa panglica bicoloră, numită și Sfântul Gheorghe sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea rusă în Ucraina, vor fi amendate conform legii.

Astfel, potrivit textului legii, Codul Contravențional a fost completat cu articolul 365/5 care stabilește răspunderea contravențională pentru confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Pentru încălcarea prevederilor respectivului articol, persoanele fizice pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar în privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18.000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button