fbpx

Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947. Dorin Recean: „O rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet”

„Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946–1947 – o rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet.” Este mesajul premierului Dorin Recean, cu ocazia Zilei comemorării victimelor foametei din 1946-1947. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-al doilea război mondial, a dus la moartea a peste 123 de mii de oameni din toate regiunile țării. Alte circa 400 de mii de persoane au fost afectate grav de malnutriţie, dar au supravieţuit.

Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a ţării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a transmis premierul Dorin Recean.

În R. Moldova, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Potrivit documentelor, foametea din RSSM a fost de zece ori mai devastatoare decât în Rusia și de 5 ori decât în Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button