fbpx

Zelenski afirmă că Federația Rusă vrea să „stranguleze” Republica Moldova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat vineri Conferinţei de Securitate de la Munchen, unde a insistat că este vital ca Ucraina să primească rapid mai multe arme în războiul împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev susţine că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a „strangula” Republica Moldova, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul transmis prin legătură video, potrivit Reuters, AFP şi EFE, prteluate de Agerpres.

El a mai susţinut că este „evident” faptul că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că, dacă Ucraina cade, liderul rus îşi va continua agresiunea către alte foste republici sovietice.

Totuşi, Zelenski crede că este puţin probabil ca Belarusul să se alăture Rusiei cu armata sa în campania militară contra Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a contestat ideea că în Ucraina corupţia este endemică şi a promis că, după războiul cu Rusia, va putea să se ocupe de aceasta.

„Goliatul rus va cădea anul acesta”, anul viitor pe vremea aceasta va fi „prima Conferinţă de Securitate după război” şi cu o „Ucraină liberă”, a pronosticat el, invocând lupta lui David cu Goliatul din mitologie.

Preşedintele rus Vladimir Putin „încearcă să câştige timp pentru agresiunea sa”, „mizează pe oboseala părţilor”, dar „îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume”, a îndemnat Zelenski.

„Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există alternativă la Ucraina în NATO”, concluzionat preşedintele ucrainean.

Articole asemănătoare

Back to top button