WatchDog: Cum se poziționează vorbitorii de limbă rusă față de integrarea Republicii Moldova în UE
Indiferent de limba vorbită, originea etnică, educație, statut social, sau preferințe politice, cetățenii Republicii Moldova susțin apropierea țării de Uniunea Europeană. În Republica Moldova, conform recensământului din 2014, există circa 21% vorbitori de limbă rusă. Acest număr include etnii diferite precum moldoveni, ucraineni, găgăuzi, ruși și bulgari. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 60+ ani reprezintă 2/3 sau circa 67% din toți vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, se arată într-o analiză WatchDog.
De asemenea, majoritatea vorbitorilor de limbă rusă se remarcă prin studii tehnice sau superioare. În mare parte, vorbitorii de limbă rusă locuiesc în Mun. Chișinău, Mun. Bălți și regiunea Găgăuzia.
Dat fiind evoluțiile demografice, cifra vorbitorilor de limbă rusă este în descreștere în Republica Moldova. În anul 2004, circa 24% din întreaga populație a țării vorbea în limba rusă, iar în prezent doar 21%.
Cum se poziționează vorbitorii de limbă rusă față de integrarea Republicii Moldova în UE?
Conform datelor sondajului CBS-Axa din septembrie 2024 realizat la comanda Comunității WatchDog.MD, dintre toți respondenții chestionați, 21% au ales să răspundă întrebărilor în limba rusă – adică un procent care corespunde în mare parte cu ponderea vorbitorilor de limbă rusă din țară.
Dintre aceștia, 34% susțin ferm integrarea în UE, iar alți 6% sunt indeciși. Altfel spus, în ciuda afirmațiilor constante că vorbitorii de limbă rusă tind să aibă un grad de simpatie mai mare față de Federația Rusă dat fiind legăturile culturale cu această țară, iată că aproape 40% dintre toți vorbitorii de limbă rusă tind către o integrare în UE a Republicii Moldova.
Circa jumătate dintre toți vorbitorii de limbă rusă (49%) consideră Referendumul Republican Constituțional de pe 20 octombrie ca fiind un exercițiu democratic care contează pentru integrarea europeană a țării, iar fiecare al șaselea respondent vorbitor de limbă rusă crede că referendumul este organizat la momentul potrivit și că oamenii, nu politicienii, trebuie să se expună vis a vis de direcția de politică externă a țării.
Ca o bună parte a populației din Republica Moldova, și vorbitorii de limbă rusă nu se identifică cu nici un partid din Republica Moldova (circa 44%), iar aproximativ 1/3 dintre aceștia la momentul desfășurării sondajului nu aveau un candidat preferat la alegerile prezidențiale.
În ciuda animozităților politice, a preferințelor politice diferite, există totuși înțelegerea că referendumul de pe 20 octombrie 2024 a fost despre oameni și nu despre politic.
Ce îi determină pe o bună parte dintre vorbitorii de limbă rusă să susțină apropierea țării de UE?
Nu atât educația, valorile sau vârsta sunt factorii care determină grupul persoanelor vorbitoare de limbă rusă să sprijine integrarea Republicii Moldova în UE. Ci mai degrabă situația economică din țară și conștientizarea faptului că Republica Moldova nu poate deveni o țară mai bună pentru cetățenii săi de una singură.
Raționamentul este un alt factor care motivează și descrie o bună parte dintre grupul studiat să aleagă UE, nu pentru că aceștia se îmbată cu apă rece și consideră că brusc, peste noapte, Moldova va deveni o a doua ,,Germanie”. Ci pentru că în ciuda conștientizării și a aspectelor mai puțin plăcute din Uniunea Europeană, oamenii consideră că aderarea la această entitate formată din 27 state membre este la momentul actual cea mai potrivită opțiune pentru Republica Moldova pentru a putea depăși crizele economice, prețurile mari și salariile mici.
Astfel, 42% dintre vorbitorii de limbă rusă afirmă că noi avem nevoie de UE pentru a atrage investitori străini în economia noastră națională și de aceea tind să susțină integrarea țării în UE.
Citiți continuarea analizei pe WatchDog.