fbpx

video | Stoianoglo îl disculpă pe Platon și îl acuză pe Plahotniuc de furtul miliardului: Ne dăm seama că vom fi criticați

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că Procuratura a depistat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat. Mai mult, acesta spune că există dovezi că Plahotniuc ar fi beneficiat de credite în valoare de 100 de milioane de dolari SUA de la companiile cunoscute în Raportul Kroll drept „Grupul Shor”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Stoianoglo afirmă că decizia a fost luată în urma analizării unor „materiale relevante”, care anterior au fost „ignorate intenționat”, astfel conturându-se „implicarea activă a Grupului Plahotniuc în frauda bancară”.

„Dispunem de probe incontestabile că Vladimir Plahotniuc a beneficiat de peste 100 de milioane de dolari, sub formă de credit, prin intermediul Grupului Shor. Din acești bani el a procurat acțiuni la o bancă, clădiri, compania de asigurări Asito, Casa Modei și Hotelul Național. Banii obținuți de la BEM erau utilizați de către Plahotniuc în scop personal sau de către companiile afiliate acestuia. Din acești bani a procurat și un avion”, a menționat Stoianoglo.

Astfel, potrivit Procurorului General, va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire a lui Plahotniuc, cu trei capete de acuzare: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

„Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate în SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova”, a mai precizat Stoianoglo.

În ceea ce privește dosarul lui Veaceslav Platon, procurorul a menționat că acesta va fi rejudecat „în mod transparent” cu garantarea tuturor drepturilor procesuale.

Stoianoglo a mai declarat că este conștient de faptul că în urma acestor decizii, atât el personal, cât și instituția pe care o reprezintă, va fi supus unei avalanșe de critici din partea grupurilor afiliate lui Plahotniuc.

„Mizăm pe susținerea acelor forțe sănătoase ale societății pentru care drepturile omului, supremația legii și societatea democratică nu sunt vorbe goale. Este, dacă vreți, un moment al adevărului”, a mai subliniat Alexandr Stoianoglo, care a adăugat că urmează să vedem cât de pregătită este societatea noastră pentru schimbare.

Amintim că, în 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul BEM. Peste câteva luni, Platon a mai primit încă 12 ani de închisoare într-un alt dosar pornit pe infracțiuni similare, sentințele urmând să fie cumulate.

Astfel, în 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău la 25 de ani cu executare într-un dosar în care este acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la Pantera.

Dosarul în care a fost condamnat la 12 ani de închisoare a fost trimis spre rejudecare la începutul acestui an.

Articole asemănătoare

Back to top button