fbpx

video | Protest la Guvern: Elevii cu deficiențe de auz cer asigurarea educației în limbajul semnelor. „Ei și așa sunt pedepsiți… ”

Dis-de-dimineață, un nou protest a fost organizat în fața Guvernului Republicii Moldova. Elevi cu deficiențe de auz, părinții acestora, cât și reprezentanți ai societății civile au venit pentru a cere asigurarea educației în limbajul semnelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu pancarte în mână și echipați cu măști de protecție, protestatarii au cerut: instruirea părinților în limbajul semnelor, pentru a asigura comunicarea cu copilul; introducerea disciplinei „limbajul semnelor” pentru copiii cu dizabilitate de auz, în cadrul instituțiilor de învățământ de toate nivelele; statutul limbajului semnelor în Republica Moldova.

Aceștia au mai transmis mesaje, precum: „Incluziunea educațională presupune adoptarea școlii, nu a elevului” sau „Nimic pentru noi, fără noi”.

Protestul, numit „Încălcarea dreptului la educație incluzivă cu utilizarea limbajului semnelor, îngrădirea accesului la serviciile de suport în educație și la obținerea studiilor liceale și a educației de calitate”, a fost organizat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) și Asociația Surzilor.

„Cu regret, există un abandon școlar în rândul elevilor, din considerentul că școlile de cultură generală nu asigură educația în limbajul semnelor pentru acești copii. Constatăm că în prezent are loc închiderea școlilor specializate în cadrul cărora disciplinele școlare erau predate în limbajul semnelor și copiii sunt transferați în școlile de cultură generală, dar școlile nu sunt adaptate pentru elevii cu dizabilitate de auz. Îndemnul nostru este de a întreprinde măsuri corespunzătoare, adaptate la normele internaționale”, a declarat Vitalie Meşca, de la CDPD.

„Vrem să fie specialiști, ca copilul meu să aibă cu cine comunica. Ei și așa sunt pedepsiți, nu le mai luați dreptul la carte”, a spus o mamă, pentru TVR.

Articole asemănătoare

Back to top button