fbpx

video | PAS insistă să fie anulat acordul de finanțare din Rusia: „Prevede ca datoriile private să poată deveni datorii de stat”

După sesizarea la Curtea Constituțională făcută de grupul Pro Moldova, și Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat repetat să fie anulat acordul de finanțare de 200 de milioane de euro din Rusia, sau măcar să fie excluse unele prevederi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Aseară târziu am apelat PD-ul pentru a veni la discuții în privința acestui acord. Nu au acceptat. Apelăm încă o dată la PD. De ei depinde dacă Republica Moldova va fi pusă într-o situaţie complicată pentru o lungă perioadă înainte. Vom cere modificarea acordului sau măcar să fie excluse prevederile pe care le considerăm cele mai periculoase.

Articolul 7.2 este cel mai periculos – vorbește despre datorii private care pot deveni datorii ale statului RM. Riscurile sunt foarte mari… RM nu va avea nicio pârghie să intervină.

De unde s-au luat prevederi despre datorii private într-un acord cu un împrumut de stat? De ce Guvernul a acceptat ca această prevedere să fie inclusă? Ea oferă dreptul Rusiei să decidă care sunt acele datorii ale companiilor private din Moldova care pot deveni datorii de stat. Pot fi orice fel de datorii: datorii pentru gazele naturale, datoriile regiunii transnistrene şi altele de care noi nu suntem responsabili”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

În context, PAS a venit cu un amendament. Acesta presupune ca Moldova să nu fie legată de articolul ce ține de participarea companiilor ruse în proiectele ce urmează a fi finanţate şi de articolul care face referire la datoriile companiilor private care ar putea deveni datorii de stat.

Articole asemănătoare

Back to top button