fbpx

video | „Nemo” este în pericol: Peștele clovn, devenit celebru în întreaga lume, ar putea să dispară în curând din oceanele planetei

„Nemo”, renumita specie de pește clov, devenită cunoscută în întreagă lume datorită filmului „Finding Nemo”, este pe cale de dispariție. Pericolul vine din partea luminii artificiale de la stațiunile construite aproape de recife, care este conectată în timpul nopții, atunci când peștii încearcă să se reproducă. Din această cauză, o mulțime de peștișori nu pot ieși din ouă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alte motive care ar putea duce la dispariția lui Nemo sunt captarea sa în exces, pentru acvariile de acasă, precum și albirea coralilor și a anemonelor, în care se adăpostesc ei, ca urmare a încălzirii apelor din cauza schimbărilor climatice.

Emily Fobert, ecologist marin la Universitatea Flinders din Australia, și echipa sa au examinat 10 perechi de pești clovni în laborator, fiecare pereche având acvariul său. Jumătate dintre acvarii au fost luminate ca în mediul natural, din recif: 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric. Cealaltă jumătate a fost expusă la niveluri de lumină pe care le expune un oraș aflat pe coasta mării. Cercetătorii au urmărit cât de des au apărut peștii, câte ouă au fost fertilizate și câte ouă au fost eclozate timp de 60 de zile, potrivit National Geographic.

Rezultatele au fost uimitoare: Nici un ou nu a eclozat în prezența luminii. De îndată ce oamenii de știință au stins lumina noaptea, eclozarea s-a reluat. Înainte de eclozare, ouăle își schimbă culoarea, devenind argintii. Dar ouăle expuse la lumină artificială au devenit opace.

Articole asemănătoare

Back to top button