fbpx

video | NASA anunță că fumul radioactiv de la Cernobîl a ajuns și în altă țară. Moldova – printre statele vulnerabile

Autoritățile Ucrainei continuă să lupte cu incendiile din pădurele de lângă Cernobîl. Chiar și așa, mai mulți experți atenționează că fumul radioactiv ar putea „mătura” părți extinse ale Europei. Totodată, NASA a anunțat recent că a văzut fumul deasupra Belarusului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fumul degajat de la focare este toxic pentru ca pădurea păstrează şi acum urme de cenuşă din 1986, de la accidentul nuclear. Totuși, autoritățile ucrainene declară azi că situația este sub control.

„Nu există foc deschis. Există o ușoară mocnire”, se arată într-un comunicat oficial, plasat de Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei.

Sute de pompieri au intervenit pentru a stinge incendiile, iar – recent – responsabilii au reţinut un bărbat de 27 de ani pentru că ar fi pornit un foc. Acesta susținea că a vrut să ardă doar nişte gunoaie.

Cu toate acestea, experții citaţi şi de publicaţia britanică Express susțin că mai multe state europene sunt vulnerabile, inclusiv România, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. Mai mult, fumul gros a fost observat – spun ei – deasupra capitalei Kiev, transmite mediafax.ro.

Pe de altă parte, NASA Earth Observatory anunță că fumul ar fi ajuns deja şi deasupra unor părţi ale Belarusului. Kateryna Pavlova, oficiala senioară implicată în lupta cu incendiile de pădure, a declarat că situaţia nu este deocamdată sub control.

Articole asemănătoare

Back to top button