fbpx

video | Maia Sandu, despre statutul Transnistriei după aderarea R. Moldova la UE

Președinta Maia Sandu, într-un interviu acordat la Chișinău jurnaliștilor străini, a declarat că statutul Transnistriei după semnarea negocierilor sau după aderarea Republicii Moldova la UE se va schimba, autoritățile fiind dedicate unei soluționări pașnice a chestiunii transnistrene. „Cu cât ne apropiem mai mult de UE, cu atât vom vede un interes mai mare din partea cetățenilor moldoveni de pe malul stâng pentru reunificare.”

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit președintei, regiunea Transnistria beneficiază la moment de regimul de liberă circulație, ca restul țării.

„Am văzut rezultate, am văzut rezultate pentru toată țara, pentru că astăzi două treimi din exporturile moldovenești merg spre țările UE, iar dacă vorbim despre regiunea Transnistria, jumătate din exporturile din această regiune merg către UE. Astăzi jumătate din cetățenii din regiunea Transnistria care lucrează în străinătate lucrează în țări ale UE. Este o schimbare semnificativă față de situația de acum 10 ani, când toate exporturile din acea regiune mergeau către Rusia, când toți cei care își căutau de muncă mergeau în Rusia,” a declarat Maia Sandu pentru Euronews.

Maia Sandu a mai menționat că cu cât va fi mai bună situația de pe malul drept, cu atât mai repede vom putea crește nivelul de viață, cu cât ne creștem mai mult nivelul de siguranță, cu atât va fi mai mare interesul de pe malul stâng al Nistrului de reunire a țării.

„Lucrăm în acest sens, suntem dedicați unei soluționări pașnice a chestiunii transnistrene. Cu cât ne apropiem mai mult de UE, cu atât vom vede un interes mai mare din partea cetățenilor moldoveni de pe malul stâng pentru reunificare,” a conchis președinta.

Articole asemănătoare

Back to top button