video, update | Maia Sandu a anunțat deciziile de la ședința CSS și a calificat activitatea PA ca „eșec total”. Reacția instituției
update | Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu o reacția la declarațiile Maiei Sandu în privința instituției, de după ședința CSS. Deși „salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a Procuraturii Anticorupție atât structural cât și legislativ”, PA aminește că „începând cu 1 martie 2024, competențele de investigarea infracțiunilor de corupție au fost delimitate, Guvernul antrenându-se întru-un proces de capacitare a Procuraturii Anticorupție, proces care la moment este în desfășurare, fiind unul complex, conform planului de acțiune al Comisiei Europene și a strategii naționale anticorupție”
„Din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”, se arată în reacția PA.
„Amintim că, în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale.
Avem convingerea că, măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție în volum deplin conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”, se mai arată în reacția instituției.
Știrea inițială:
În urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile menite să intensifice eforturile împotriva corupției, cu accent pe protejarea democrației și transparenței în procesul electoral.
„Am discutat despre atacul la democrația Moldovei în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului. Am discutat cu instituțiile responsabile, cele care reprezintă justiția, despre faptul că această grupare se ocupă de corupție de cel puțin 10 ani. În această perioadă, nu am văzut acțiuni ferme din partea organelor de justiție pentru a sancționa această grupare. Am discutat despre lucrurile care ar trebui să se întâmple în următoarea perioadă pentru accelerarea și eficientizarea măsurilor de combatere a acestor acțiuni”, a declarat Maia Sandu.
Guvernul și Parlamentul au primit sarcina de a pregăti un plan de măsuri concrete pentru combaterea corupției, iar consultările publice pe acest subiect vor avea loc la sfârșitul săptămânii, cu participarea partidelor politice.
Totodată, Maia Sandu a criticat dur activitatea Procuraturii Anticorupție, catalogând situația drept „un eșec total”.
„Schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și sugestia CSS pentru Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție. Am văzut un eșec total pe lupta acesteia împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a declarat Maia Sandu.