fbpx

video | La alegerile prezidențiale va fi realizat, în premieră, un exit-poll la telefon. Cum va funcționa și ce date va oferi

În premieră în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va fi realizat un exit-poll la telefon. Potrivit organizatorilor, aflarea votului cetățenilor prin apeluri telefonice a fost luată, în special, din cauza situația epidemiologice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update) Vezi și: CEC nu a autorizat exercitarea exit-poll-ului la telefon: Nu există o certitudine dacă respondentul a participat la alegeri

Știre inițială:

Potrivit organizatorilor, alegătorii vor fi apelați în ziua votării între orele 12.00 și 21.30 pentru a fi întrebați pentru ce candidat și-au dat votul, ce vârsta au și în ce mediu locuiesc.

Respondenților le este garantat anonimatul, asigură organizatorii

Potrivit unuia dintre organizatori, Valeriu Pașa, setul de întrebări va fi foarte scurt: ați fost sau nu la vot, cu cine ați votat și niște date generale despre vârstă, sex, mediu de trai.

Nu vor reține numărul de telefon, numele, prenumele, locul de muncă și domiciliul. Ne interesează să vedem dacă voturile Dvs. corespund cu rezultatele oficiale”, a declarat acesta, menționând că există „foarte multe indicii care ne fac să credem că ar putea fi fraudări la alegeri”.

Acest exit-poll va fi telefonic, întrebările vor fi adresate telefonic. Numere de telefon vor fi alese de un program special care le va selecta aleatoriu. Discuția va fi anonimă, nimeni nu va cunoaște cine sunteți. Operatorii vă vor întreba sexul, vâsta, pentru a vă putea categorisi din punct de vedere sociologic. Nu vă vor întreba numele. Să fim binevoitori cu operatorii”, a declarat activistul Ștefan Gligor.

E un exercițiu democatic de care se face uz în statele democratice, mai puțin în Republica Moldova. Au fost tentative, însă mai puțin reușite”, a declarat analistul Victor Ciobanu.

Sperăm că acest exericțiu va ajuta la corectitudinea desfășurării acestui scrutin. Mă adresez către toți alegătorii care vor fi sunați. Operatorii se vor prezenta și vor da întrebări strict sociologice. Vă chem pe toți să răspundeți deschis și sincer la întrebări”, a mai spus Victor Ciobanu.

Datele nu vor include alegătorii din diasporă și regiunea transnistreană

Nu vor fi apelați alegătorii de peste hotarele Republicii Moldova și nici cei din stânga Nistrului.

Acest sondaj va reflecta exact situația de pe teritoriul controlat de Republica Moldova. Dacă vor fi diferențe mari dintre rezultatele exit-poll-ului și cele oficiale, să nu vă mire, tocmai din aceste considerente”, a declarat Valeriu Pașa.

Totuși, având în vedere că un exit-poll telefonic va fi realizat în premieră în Republica Moldova, organizatorii sunt conștienți că acesta ar putea avea unele scăpări.

Colectarea răspunsurilor prin telefon este o experiență nouă. Trebuie să fim conștienți că pot fi unele mici erori”, a adăugat Pașa, menționând că studiul sociologic va reprezenta un efort în susținerea corectitudinii și transparenței electorale.

Proiectul este implementat de WatchDog Moldova și Institutul de Politici Publice și va fi realizat de casa de sondare CBS-AXA, cu susținerea financiară a European Endowment for Democracy și Ambasada Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Exit-poll-ul va fi realizat și la turul doi de scrutin, în cazul în care unul dintre candidați nu va obține victoria în primul tur.

La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie vor participa opt candidați.

Back to top button