fbpx

video | Invenția sa a salvat sute de vieți. Un medic din Bangladesh a transformat sticlele de șampon în ventilatoare pentru plămâni

Anul trecut, în țările sărace, peste 920.000 de copii sub vârsta de cinci ani au decedat din cauza pneumoniei, deoarece spitalele locale nu sunt dotate cu utilajele necesare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În Bangladesh, această boală provoacă aproximativ 28% din toate decesele infantile, anual. În acest sens, Dr. Mohammod Jobayer Chisti a găsit o soluție pentru a putea asigura plămânii sugarilor și a copiilor cu oxigen.

Într-o deplasare la Melbourne, Australia, Dr. Chisti a avut ocazia să vadă un tip de ventilator numit bubble-CPAP, care este folosit pentru a ajuta prematurii să respire. Acest aparat este creat pentru a menține bronhiile mereu deschise și pentru evitarea riscul de colabare a plămânilor. Deși știa că anume acest sistem ar soluționa problema a zeci de copii bolnavi din regiunea în care tânărul doctor activa, acesta înțelegea că mecanismul este mult prea scump.

Odată cu revenirea sa în Bangladesh, pediatrul a început să lucreze la un sistem improvizat al CPAP, care ar fi fost mai ieftin și mai accesibil. Astfel, el și colegii săi au reușit să creeze un aparat simplu, alcătuit din două tuburi și o sticlă de șampon umplută cu apă, a cărui cost ajunge până la 1,75 de dolari.

Invenția deja testată pe mai mulți pacienți este o adevărată descoperire, care a impresionat medicii din întreaga lume.

„Am probat sistemul pe cinci dintre pacienții mei, aleși la întâmplare, iar rezultatele au fost sesizabile în doar câteva ore”, a declarat Dr. Chisti pentru BBC.

În ultimul an, peste 800 de copii au beneficiat de tratament cu ajutorul acestui sistem de distribuire a oxigenului, iar cazurile de deces, provocate de pneumonie, înregistrate în Bangladesh, au scăzut cu aproximativ 75%.

Articole asemănătoare

Back to top button