fbpx

video | În premieră, Moldova va putea primi gaze prin coridorul Transbalcanic. Când va deveni funcțională sursă alternativă de aprovizionare?

„Moldovagaz” anunță că a reușit, în premieră pentru Republica Moldova, să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport a Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni.

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resurse umane calificate necesare, mașini, mecanisme și utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective la 20 decembrie 2019.

Potrivit „Moldovagaz”, reconstrucția a durat 23 de zile, 14 zile s-a efectuat montarea, iar diametrul nominal al conductei magistrale ȘDKRI este de 800 de mm. Capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale anuală este de 9 miliarde de metri cubi, iar cea zilnică – de 18 milioane de metri cubi. Costul lucrărilor efectuate este de circa 10 milioane de lei. În rezultat, circa 700.000 de consumatori din țară vor fi asigurați cu gaze naturale.

Prin realizarea acestor măsuri Republica Moldova este gata de la 1 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic (Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova). „Moldovagaz” informează că toate costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 1 ianuarie 2020.

Articole asemănătoare

Back to top button