fbpx

video | Guvernul anunță că Stadionul Republican va fi vândut Ambasadei SUA cu 15 mil. de euro. Cum va arăta sediul

Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord, anunță Guvernul. Potrivit sursei, „a fost inițiat procesul de negociere a documentului care va debloca procesul prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat.”

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de Euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele, mai menționează Executivul.

Potrivit autorităților, banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru următoarele proiecte:

– crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;

– reparația școlilor sportive din toată țara;

– realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

„Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime.

Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați.”, se mai arată în comunicatul emis presei.

Guvernul a mai ținut să menționeze că „nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii.”

Ambasada SUA la Chișinău a salutat decizia Guvernului Republicii Moldova privind inițierea negocierilor cu Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea terenului ex-stadionului republican din capitală în vederea construirii unui nou sediu pentru misiunea diplomatică americană.

Ambasada SUA a publicat inclusiv un video în care este prezentat planul noului sedi diplomatic.

Articole asemănătoare

Back to top button