fbpx

video | Dodon îl laudă pe Lukașenko pentru reprimarea protestelor din Belarus: Ați dat un exemplu

Igor Dodon îl laudă pe Alexander Lukașenko pentru modul în care a reprimat protestele din Belarus. Președintele PSRM i-a spus liderului de la Minsk că este bravo pentru „că a ținut situația sub control”, (cu referire la protestele din Belarus).

„Cum aș fi putut să nu o țin. Înțeleg că și în Moldova ar fi fost bună această experiență”, i-a răspuns Lukașenko.

La acesastă replică, Dodon i-a spus lui Lukașenko că  „acum se pregătește urmează să avem alegeri anticipate și cred că ei vor încerca să de-a lovitura dar dumneavoaastră ați dat un exemplu”, a spus Dodon.

După alegerile prezidențiale din Belarus, au început o serie de proteste în masă, mitinguri provocate de ceea ce majoritatea consideră a fi măsluirea alegerilor prezidențiale. De atunci protestele au loc fără întrerupere deși peste 12 mii de participanți au fost reținuți, mulți dintre ei maltratați, jurnaliștii străini și-au pierdut acreditările iar internetul a fost blocat temporar.

Protestatarii cer organizarea de noi alegeri prezidențiale corecte și libere, demisia președintelui Alexandr Lukașenka care potrivit rezultatelor oficiale ar fi obținut peste 80 la sută din voturi și eliberarea deținuților politici.

Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia – fostă candidată la alegerile prezidențiale din august – a fost nevoită să se exileze în Lituania și i-a cerut recent lui Alexander Lukașenka să demisioneze până pe 25 octombrie sau sindicatele și opoziția unită vor declanșa o grevă generală națională. UE și Statele Unite au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka drept conducătorul legitim al Belarusului, după alegerile din 9 august.

ZUGO amintește că, anterior, Dodon a declarat că Lukașenko „este un exemplu” pentru el.

Socialistul Igor Dodon s-a întâlnit, miercuri, 5 mai, cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko. În același timp, președinta Legislativului, ZInaida Greceanîi, împreună cu o delegație de deputați, de asemenea, se află în Belarus.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button