fbpx

video | Deține un parc auto de 4,7 mil. dolari în Dubai: Istoria unui student moldovean, care a plecat în Emirate „într-o vacanță”

A absolvit universitatea la Chișinău și a decis să plece, pentru câteva luni, cu soția în vacanță, în Dubai. Peste un timp, însă, a obosit să se odihnească și și-a găsit un job, iar oportunitățile pe care le-a descoperit l-au făcut să rămână în Emiratele Arabe. Este istoria unui tânăr moldovean care deține, acum, în Dubai, un parc de automobile de circa 4,7 milioane de dolari, pe care le dă în chirie. Cum i-a reușit a povestit în cadrul unui interviu pentru Jurnal.tv, scrie SHOK.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am venit cu soția să ne odihnim și să luăm un pic de experiență de la Emirate”

„Vreo 5 ani în urmă, împreună cu soția, am venit vara, era iulie. Am venit la odihnă, nu eram pregătiți că e atât de cald, deși știam că e cald, credeam că e ca în Turcia. Am făcut câțiva pași și ne-am dat seama că e înădușeală mare. Iată deja sunt 5 ani de când suntem în Dubai.

Am venit să ne odihnim și să luăm un pic de experiență de la Emirate, pentru că aici sunt concentrate unele dintre cele mai bune minți din lume. Sigur că sunt și plătite bine. Planul era să venim maxim pe 3 luni. La început era ideea să ne odihnim, apoi să încercăm o experiență nouă, să lucră, la vreo companie, să vedem cum se lucrează în altă țară. Eu tocmai absolvisem universitatea și ne-am pornit în Dubai, ca apoi să ne întoarcem înapoi, în septembrie-octombrie, și să începem masteratul mai departe”, a relatat Andrei.

„În prima săptămână am primit o sumă care mi-a schimbat percepția față de Dubai și față de țara noastră”

„Ne-am odihnit o lună, apoi am găsit o companie. În Dubai sunt mulți oameni din toată lumea, care investesc în apartamente, care stau goale, în mare parte. În timp, costul apartamentelor crește. Atunci, compania venea cu ideea să luăm apartamentele, să le mobilăm și să le dăm în chirie. Compania era un hotel care avea apartamente în tot Dubaiul. Eu trebuia să fac cunoștință cu mulți proprietari și să le explic cu lucrează procesul de dat în chirie. După fiecare apartament adus în companie eram remunerat și remunerarea era destul de bună. În prima săptămână am închis câteva apartamente și am primit o sumă care mi-a schimbat percepția față de Dubai și față de țara noastră. Sunt cu totul alte sume, proprietarii afacerilor, în cazul în care tu aduci un plus companiei, sunt gata să-ți plătească mult. Soția lucra la altă companie: Era un fel de startup interesant”, a continuat tânărul.

Andrei găsea apartamente direct de la proprietari și le dădea în chirie

În paralel, Andrei a început să caute apartamente pe care să le dea chiar el în chirie: „Am dat un apartament în chirie, suma pe care am câștigat-o mi-a plăcut și am înțeles că este viitor. Apoi am înțeles că trebuie să găsesc cât mai multe apartamente, să adun o echipă și să dăm apartamentele în chirie singuri. Iar când voi aduna o sumă de bani, deja pot să îmi deschid eu o companie”.

Când a înțeles că nu are suficientă experiență în domeniu, a început să caute profesioniști, care să-l ajute: „Am găsit o companie, era un startup din Barcelona, doi băieți relativ tineri. Ei au început afacerea acolo, apoi au primit o investiție de peste 1 milion de euro și au început să se extindă în Dubai și întâmplător i-am întâlnit eu, iar ei m-au luat în compania lor. De atunci s-a început o etapă foarte interesantă”.

„Am ajuns la alt nivel și am înțeles că nu mai vreau să lucrez la cineva”

Apoi a ajuns la alt nivel și a înțeles că nu mai vrea să lucreze la cineva: „Dădeam apartamentele mele și aveam clienți foarte interesanți, alegeam doar zonele bune, unde calitatea clientului e mult mai înaltă și nu-ți face bătăi de cap. Lunar proprietarul primea circa 20 de mii de dolari, iar eu 3-5 mii de dolari de la chiria unui apartament pe o lună. Având clienți mai bănoși, oamenii au și cerințe mai mari și atunci deseori solicitau mașini în chirie. Dacă clientul venea pe o lună, el avea nevoie de mașină și nu una simplă, ci una mult mai tare. Băiatul care e partener cu mine lucra la o altă companie, de dat în chirii mașini. Luam de la el cu un preț mai bun, le dădeam lor mai scump și diferența mi-o luam mie. Apoi am discutat de ce să nu facem noi o platformă comună, centalizată, unde sunt toate mașinile de pe piață”.

„Am creat o platformă pentru închirieri auto. Treptat am început să cumpărăm mașinile noastre”

Atunci le-a venit ideea să creeze un web site: „Am cumpărat numele site-ului, destul de scump, pentru că nimerește în cuvintele cheie la google. Treptat am început să creăm această platformă. E mai mult de un an de când facem platforma și primul an ca platformă permiteam oamenilor care au companii cu mașini să le pună pe site-ul nostru, apoi am înțeles care mașini se dau în chirie cel mai bine, care sunt cele mai profitabile și treptat am început să cumpărăm mașinile noastre”.

„Nu ajută pe nimeni statul în Dubai. Te descurci cum poți”

Andrei spune că nu a fost ajutat în drumul său spre succes: „Nu ajută pe nimeni statul aici. Oamenii care vor să creeze o afacere în Dubai nu primesc niciun suport de la stat. Credit dau, dacă ești persoană fizică ai o grămadă de cerințe, dacă ești persoană juridică, dar abia te-ai deschis, credit nu primești. Așa că noi, cu puterile noastre am dechis platforma, avem un investitor, avem înțelegerile noastre”.

„Sunt reguli scrise în business, dar în realitate e cu totul altfel”

Cei mai dificil în dezvoltarea afacerii i-a fost să înțeleagă piața: „Sunt reguli scrise, dar în realitate e cu totul altfel, mai cu seamă sunt un fel de triburi, companii de indieni, de americani, de ruși, aceștia toți lucrează în comun. Trebuia să alegem cu care din ei să lucrăm mai mult, ne-am dat seama că putem lucra cu rușii, pentru că cel puțin vorbim limba lor, ne înțelegem și problemele se rezolvă mult mai ușor”.

Concurența anul acesta e mult mai mare, spune Andrei: „Au venit foarte oameni, investitori din Rusia, care au mulți bani. Aveau mulți bani prin băncile din Europa, din cauza sancțiunilor cu războiul au fost obligați să-și retragă banii și doar în Dubai puteau veni. De aia, un capital foaret mare e aici”.

„Plătim doar 5% TVA și atât. Înainte în general era zero”

Tânărul mărturisește că nu plătește un impozit mare statului: „Plătim doar 5% TVA și atât. Nu e așa mult și așa e de când am venit noi în Dubai. Înainte în general era zero. Un pic s-a scumit totul și mulți oameni s-au speriat, pentru că în țările din Europa taxele sunt foarte mari. Când s-a pus 5% TVA prețurile au început a crește și mulți au plecat atunci”.

În compania pe care o administrează cu asociatul său, Andrei se ocupă de finanțe: „Am un background financiar, am studiat finanțe și bănci, am cunoștine de contabilitate și monitorizez toate cheltuielile, veniturile și mă ocup și de partea de resurse umane. Avem șoferi, contabili. Partenerul meu e din IT, se ocupă mai mult cu promovarea platformei. Avem o echipă de 10 oameni care înrețin platforma. Am avut și un DoS attack (un atac cibernetic de tip DoS  – de la expresia engleză denial-of-service, în traducere: refuzul, blocarea serviciului), 50 de milioane de încercări să intre pe site-ul nostru. Atunci site-ul a căzut”.

În parcul auto se regăsesc bijuterii gen Ferrari F8 Spider, Lamborghini Huracan EVO, Mercedes C-Class 2023

La moment, parcul auto numără 15 mașini doar în proprietatea companiei: „Avem investitorii noștri, care merg cu noi pas cu pas și avem viziuni comune. Avem un BMW iX M60, îl dăm în chirie cu 400 de euro pe zi, la sezon – cu 550-600 de euro.

Cadillac Escalade 2022 o mașină foarte bună, e una dintre cele mai bune, se ia în chirie lunar, lunar costă circa 7000 de euro până la 9.000 de euro. E foarte confortabilă, dar consumul pe care îl face bate la buzunar.

Mai avem un Mercedes G 63 AMG – o mașină pentru bărbați brutali sau pentru femeile puternice, cărora le place să meargă un pic mai sus. E o mașină superbă.

Avem și un Audi RS Q8 – o mașină foarte interesantă după cum merge și după confort, siguranță. Doar că suspensia e prea tare.

În parcul auto se mai regăsesc și alte bijuterii, precum: Mercedes C-Class 2023, Ferrari F8 Spider (1200 euro chiria/zi),  Lamborghini Huracan EVO, 2021 (700-1000 euro chiria/zi), Lamborghini Huracán EVO Spyder (800-1000 euro/zi), Lamborghini Huracan 2022 (1000 euro/zi)”, a exemplificat Andrei.

Întrebat care este costul total al parcului pe care îl deține, tânărul a răspuns: „La moment cred că ajunge la suma de 4,7 milioane de dolari”.

Articole asemănătoare

Back to top button