fbpx

video | Deputații de la Chișinău și București au adoptat o rezoluție privind susținerea integrării R. Moldova în UE

Parlamentari din Republica Moldova și România propun instituirea Departamentului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. O rezoluție privind susținerea integrării Republicii Moldova în UE a fost adoptată, astăzi, în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Reuniunea a avut loc la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Departamentul urmează să activeze în subordinea Parlamentului României și să ofere consultanță Parlamentului Republicii Moldova și altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la Uniunea Europeană.

Membrii Comisiei consideră că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova, iar obiectivul strategic al țării noastre rămâne obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază importanța asigurării accesului Republicii Moldova la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.

Partea moldavă a  Comisiei Comune salută sprijinul politic continuu al României  la Bruxelles și disponibilitatea de a oferi expertiză  pe integrare europeană instituțiilor noastre. „Apreciem eforturile depuse la nivel guvernamental și parlamentar de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Subliniem că realizarea acestor nouă condiții va sta la baza deciziei Consiliului European privind viitorii pași”, se arată în rezoluție.

 „Scopul acestei reuniuni este de a impulsiona procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România este un stat prieten și partener în acest demers. Suntem sprijiniți de partenerii noștri din România atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru a îndeplini toate recomandările Uniunii Europene”, a declarat Petru Frunze.

La rândul său, Andrei Daniel Gheorghe, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, a reiterat susținerea necondiționată de către România a parcursului european al Republicii Moldova.

„Pentru România, integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională, o strategie pe termen lung și un obiectiv fundamental care totodată duce la stabilitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor. Sunt convins că, în curând, vor începe procedurile privind negocierea capitolelor de aderare. Republica Moldova a demonstrat că este pregătită pentru a merge pe acest drum european”, a menționat parlamentarul român.

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și cel de la București. Conform regulamentului CCIE, Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.

Articole asemănătoare

Back to top button