fbpx

video | Deputat PAS, despre schemele de îmbogățire ilicită: „Voronin a născut clica de corupți exact după cum scrie în Biblie”

Sistemul de justiție are o iminentă nevoie de evaluarea procurilor pentru a stabili cine sunt acei care au protejat sau au mușamalizat scheme prin care personaje celebre din politicul moldovenesc s-au îmbogățit pe parcursul câtorva ani. Aceste personaje însă ar fi format un sistem corupt conform „modelului biblic”. Declarațiile au fost făcute de Lilian Carp, deputat PAS, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Lilian Carp a subliniat că sistemul justițiar actual este în sine corupt, întrucât a fost construit pe timpul regimului lui Plahotniuc, iar ceea ce vedem astăzi în rândurile oamenilor care ar trebui să aplice legea este doar o moștenire din acea perioadă. Potrivit spuselor deputatului, numai o evaluare a procurorilor va putea permite filtrarea celor ce continuă astăzi să mențină în viață o justiție coruptă și departe de adevăratul scop al legilor.

„În actulalele condiții, noi trebuie să înțelegem profilul justiției din Republica Moldova construit în acea perioadă [a lui Plahotniuc – n. red.]. Unii dintre acei juni sunt încă în funcție, precum este și acest Andrei Niculcea, în privința căruia, astăzi, CSM-ul a luat decizia de a-l scoate din funcție, lucru care este prea puțin pentru el. Eu consider că trebuie să aibă loc și un dosarpentru deciziile pe care le-a luat. Aceasta este procuratura și procurorii pe care noi i-am moștenit. De aceea, noi suntem ferm convinși că doar în urma unei evaluări a activității procurorilor ne va fi foarte clar că mulți dintre trebuie să plece. Iar toate schemele de corupție care ies la iveală încă o dată confirmă faptul că procuratura trebuie reformată, iar multe dintre persoanele are se află acolo și încearcă să mușamalizeze cazurile, trebuie să plece din sistem”, a afirmat Carp.

Deputatul PAS a făcut o analogie cu Biblia în ceea ce privește modul de constituire a sistemului de corupți din Republica Moldova, menționând că inițiatorul ar fi fost liderul comuniștilor, încă acum aproape 20 de ani, însă continuate schemele ar fi fost de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

„Acest grup organizat pe care noi l-am avut la putere și-a transmis schemele din unul în celălat, pe anumite etape de mandat sau de guvernare. Să nu uităm că Plahotniuc a construit acest imperiu încă din perioada guvernării comuniste, din anii 2005. Voronin a născut această clică de corupți exact după cum scrie în Biblie, Isac l-a născut pe Avram, Avram l-a născut pe Iacob, Iacob l-a născut pe nu știu cine acolo. Exact asta a făcut Voronin: l-a născut pe Plahotniuc, Plahotniuc l-a născut pe Dodon, pe Șor și pe alții. Deci, avem toate cele 12 seminții ale moldovenilor care sunt la putere sau au fost la putere și au umblat cu furatul. Asta e ceea ce trebuie să înțelegem”, a declarat Lilian Carp, deputat PAS.

Alesul poporului a insistat pe faptul că noile reforme din domeniul justiției, inclusiv cele adresate procurorilor vin să aducă lumină în dosarele de corupție mare și de îmbogățire ilicită prin spălarea banilor în proporții deosebit de mari, dar și prin protecția față de lege, asigurată de unii procurori, judecători sau alți reprezentanți ai domeniului justiției.

„Anume de aceea, vom merge până la capăt cu pre-vetting-ul pentru a scoate toți procurorii care au fost implicați din funcție”, a conchis deputatul.

Articole asemănătoare

Back to top button