fbpx

video | Copt pentru Profesie. Ilie Ștefîrță, specialist IT: Am un singur sfat pentru tineri – învățați și practicați cât mai mult

„Pentru cei care învață acum aș da un singur sfat: să învețe, să învețe cât mai mult și să practice”. Este îndemnul specialistului IT Ilie Ștefîrță, absolvent al Centrului de Excelență în Informatică din Chișinău, pentru tinerii care își fac studiile la școli, licee, colegii și universități.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ilie a făcut primii pași în IT încă din adolescență. A început ca freelancer, iar acum este angajat la o companie internațională din domeniul IT.

În cazul meu, adaptarea la locul de muncă a fost simplificată considerabil, cred eu, pentru că decizia mea, în mare parte, a fost să mă angajez freelance, să lucrez pentru o companie outsource și să pot să lucrez de acasă, de la o cafenea sau din orice alt punct. Adică să nu fiu direct legat de oficiu, să nu depind de oficiu, de condițiile care sunt în oficiu, de accesul care e”, ne-a spus Ilie, care are o dizabilitate locomotorie.

Dacă încă nu l-ați cunoscut de la jurnalele de știri, unde s-a învrednicit să apară ca finalist și învingător la maratonuri în scaunul cu rotile, vă invităm să-l cunoașteți din punct de vedere profesional, și anume din punctul de vedere al tânărului care s-a concentrat pe studii, muncă și sport.

 

Dacă ar fi să mă întorc la anii de studii, să fac un comeback la mine tânăr, să mă adresez, aș învăța mai mult în colegiu și, într-o oarecare măsură da, o să sune straniu, dar aș refuza la facultate. Pentru că după un colegiu bun și după studii bune în colegiu, eu de exemplu, în cazul meu, n-am avut nevoie de facultate”, consideră acesta.

Baza pusă de colegiu, dacă e vorba de obiecte care se predau acolo, pot să spun că au fost toate în afară de filosofie, și ok, fie, în primii ani de studii, educația fizică. Și atât. Restul toate, oricum, au legătură cât de cât și prind bine pentru ceea ce fac eu acum.

Dacă tu o să înveți și o să înveți, și o să practici ceea ce înveți, pe tine asta tare o să te ajute pe urmă ca angajat într-o companie”, mărturisește Ilie.

Dificultăți, de fapt, au fost multe, dar îmi place să simplific unele lucruri și știind că mă așteaptă dificultăți în angajarea în oficii, în companie, direct dacă să merg la angajator la interviuri, el văzând scaunul și să-mi spună în față „eu nu te iau, pentru că uite, n-am acces”, eu am decis doar să trimit un CV la companie. Am trimis CV-ul pe mail, a venit răspunsul că uite, noi te luăm la freelance, și e ok. Adică niciun fel de întâlnire, legat de oficiu, nu. Acasă, computerul, ora exactă când trebuie să încep lucrul și atât”, ne-a mai spus specialistul IT.

Sportul, mână în mână cu munca

Practic sportul de la 11 ani și fiind copil care are antrenamente, multe antrenamente pe săptămână și ore bune de antrenamente în paralel cu orele de studii, eu, pur și simplu, nu aveam timp de droguri, băutură, de ieșit cu băieții la fumat, sau nu știu, hai să ieșim, cum erau atunci, în anii ceea, la o „strelkă” (trad. – bătaie). Eu nu aveam timp pentru asta.

Băieții se duceau undeva într-o companie, se grămădeau o gașcă de vreo 5-10 băieți la fumat, dar eu în timpul ăsta luam rucsacul cu paleta de tenis și mergeam aici la Manej, la tenis”, își amintește Ilie Ștefîrță, participant activ la maratoanele în scaune cu rotile, dar și la alte competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Pentru elevii care învață acum în colegii și în genere, care învață, aș da un singur sfat: să învețe, să învețe cât mai mult și să practice. Cât mai multă practică pentru a acumula un oarecare bagaj de abilități pentru viitor”, a conchis Ilie.

Articole asemănătoare

Back to top button