fbpx

video | Comisia Securitate, după vizita la Penitenciarul 13: Condițiile sunt extrem de grave, inumane

Comisia Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din cadrul Parlamentului a efectuat astăzi o vizită de lucru la Penitenciarul nr. 13. Deputații au declarat că deținuții stau în condiții extrem de grave, inumane, iar că această problemă va ajunge și în vizorul Consiliului Europei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul vizitei, legislatorii au verificat și condițiile în care stă Gheorghe Petic. Deși acesta este acum într-o celulă mai bună, el ar fi fost dus într-un subsol al Penitenciarului, unde condițiile sunt inumane.

„În acest subsol au fost bătuți, presați. Pereții au fost plini de sânge. Acolo au fost duși pentru a fi speriați. Condițiile lui Petic s-au înbunătățit practic peste noapte. A fost ținut acolo în subsol să putrezească, iar imediat ce s-a schimbat puterea a fost mutat. Reieșind din vorbele lui Petic el stă acolo unde a stat un oarecare Vanea Pisateli. Sunt condiții foarte bune, cu apă, canalizare”, au declarat Octavian Țîcu și Mihai Popșoi.

În acest sens, deputații au declarat că informația despre starea inumană a celulelor sau torturilor care se fac va ajunge și în vizorul Consiliului Europei.

„Sunt pentru prima oară în vizită la acest penitenciar, dar ce am văzut aici depășește orice limită a imaginabilului. Condițiile sunt extrem de grave, inumane. Ceea ce am văzut aici vom depune foarte mult efort să ajungă și la Consiliul Europei, să cunoască toată lumea ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Ne asumăm ca drepturile omului nu vor rămâne doar scrise pe hârtie, dar de acum în colo vor fi respectate. Vom depune tot efortul și toată voința noastră pentru a îmbunătăți condițiile celor deținuți în toate penitenciarele din țară”, a susținut Doina Gherman.

Potrivit lui Kiril Moțpan, în acest an, țara noastră a pierdut în 91 de cazuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, asta după ce deținuții s-au plâns pe condițiile inumane în care sunt ținuți.

Articole asemănătoare

Back to top button