fbpx

video | Cel mai performant rover al NASA și un mic elicopter au plecat spre Marte. Racheta, însă, are probleme tehnice

NASA a trimis joi, 30 iulie, noul rover Perseverance și micul elicopter Ingenuity spre Marte, fiind una dintre cele mai spectaculoase lansări. Racheta care transportă, însă, are probleme tehnice și în prezent utilizează doar funcțiile esențiale, a anunțat Administrația Națională Aeronautică și Spațială. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare cunoscută sub denumirea de mod sigur, probabil pentru că o parte a navei era puţin mai rece decât se anticipase când se afla în umbra Pământului. În prezent, misiunea Mars 2020 efectuează o evaluare completă a stării navei”, a precizat NASA la câteva ore după lansarea din Florida, transmite Agerpres.

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, și va ajunge pe Planeta Roșie în luna februarie a anului viitor. Așadar, călătoria va dura circa șapte luni.

Împreună, racheta şi roverul Perseverance cântăresc 820.000 de kilograme, iar lungimea rachetei este de 60 de metri. În condiții bune, roverul va fi activ cel puţin un an la suprafaţa lui Marte (adică aproape doi ani pe Terra).

Acest robot va explora o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater. Cercetătorii nu se aşteaptă să găsească oase, cochilii sau alte fosile, dar caută eventuale urme lăsate de organisme unicelulare ce ar fi putut trăi în această regiune în urmă cu miliarde de ani.

Ingenuity ar putea deveni primul elicopter care zboară în atmosfera unei alte planete, iar roverul, care transportă multe instrumente ştiinţifice (precum: peste 20 de camere video şi două microfoane ambientale ce vor înregistra sunetele de pe Marte), va intra în istoria cercetărilor spaţiale drept cel mai avansat explorator robotic lansat până acum de NASA. Roverul Perseverance va culege şi mostre de roci, praf şi sol marţial.

Menționăm că în cadrul misiunii participă 350 de geologi, geochimişti, astrobiologi, specialişti în atmosferă şi în alte discipline din lumea întreagă.

Articole asemănătoare

Back to top button