fbpx

video | Aureliu Ciocoi: „Dacă Guvernul în exercițiu rămâne până la anticipate, bani pentru alegeri vor fi luați din fondul de rezervă”

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, spune că în lipsa unui guvern plenipotențiar care să modifice legea bugetului de stat, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă.

Aureliu Ciocoi, nu exclude posibilitatea ca Executivul să-și exercite atribuțiile până după alegerile parlamentare anticipate. Premierul în exercițiu spune că dacă până la alegeri nu va fi învestit un Guvern cu atribuții depline care să modifice legea bugetului, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă.

„Fondul de rezervă al Guvernului, la ora actuală, potrivit legii bugetului de stat este de 161 milioane lei. CEC a stabilit o cifră de 114 milioane pentru alegeri. Dacă facem o matematică simplă vedem că în fondul de rezervă, după alegerile anticipate, va rămâne puțin de tot.

Fondul de rezervă se folosește pentru cheltuieli neprevăzute în legea bugetului, dar care sunt absolut necesare”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii Puterea a patra de la postul de televiziune N4.

Șeful interimar al Executivului spune că așteaptă decizia Curții Constituționale privind atribuțiile Guvernului în exercițiu. El amintește că actualul guvern nu poate negocia împrumuturi sau accesa fonduri din străinătate, ci poate doar menține țara pe linia de plutire.

„Pornind de la faptul că s-ar putea să avem în iunie alegeri anticipate, putem presupune că în vară nu vom avea exercițiul rectificării bugetului, ceea ce înseamnă că va trebui să ne încadrăm în limita cheltuielilor bugetare care sunt stabilite în legea bugetului, adoptată în decembrie”, a declarat prim-ministrul interimar.

Aureliu Ciocoi a dat asigurări că, în pofida crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, în prezent, nu sunt înregistrate restanțe la plata salariilor sau a pensiilor.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button