fbpx

video | Aeroportul, Tutun-CTC sau Arena Chișinău din nou ale statului? O comisie va ancheta privatizările publice din 2013 încoace

Astăzi, la ședința plenară, Parlamentul a aprobat constituirea unei comisii de anchetă care va analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice, începând cu anul 2013 şi până în prezent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Majoritatea parlamentară dintre PSRM și ACUM a constituit comisia cu referire, în mod special, la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și la compania Tutun-CTC și proiectul Arenei Chișinău. Potrivit deputaților, hotărârea a fost luată pentru a evita și a elimina acțiunile de privatizare care ar putea aduce prejudicii statului.

Iniţiativa a venit de la deputații blocului ACUM care susţin că în ultima perioadă au avut loc grave încălcări, astfel urmează verificarea procedurilor de privatizare a mai multor întreprinderi de stat precum „Banca de Economii”, „Tutun CTC” sau „Gările auto”. Comisia va fi formată din şapte parlamentari, iar la cârmă se va afla deputatul blocului ACUM, Igor Munteanu.

„Această comisie va avea sarcina de a trece în revistă principalele privatizări și concesionări, să dea o apreciere despre cum s-a respectat legea și procedura sau nu s-au respectat, să evalueze prejudiciul statului și să ofere această informație publicului”, a specificat Dumitru Alaiba despre comisie.

De asemenea, deputatul a mai concretizat că nimeni nu este împotriva privatizărilor, mai ales, atâta timp cât toate procedurile sunt legale, făcute printr-un concurs deschis și prin transparență maximă.

Și Igor Munteanu, șeful comisiei a vorbit despre importanța acesteia și despre scopurile pe care și le propun membrii.

„Suntem obligați să facem lumină asupra marilor cazuri de delapidări din sectorul public, legat de privatizări obscure, preluări de imobile ale statului în folosul unor grupuri fără scrupule”, a spus pentru început deputatul Blocului ACUM.

„Ar trebui să cunoaștem eroii care au făcut posibil ca Aeroportul Internațional Chișinău să ajungă pe mâinile unor interpuși din offshore-uri, inclusiv din Cipru, după ce și-au schimbat repetat proprietarii, în timp ce Ministerul Economiei expedia invitațiile la licitații pe adrese inexistente. Mă interesează, în egală măsură, soarta Tutun-CTC, ajuns în proprietatea unor companii active în zona duty free, dar și concesionarea gărilor auto din țară unor companii de o zi, transmiterea unor monumente istorice, dar și Arena Chișinău, ajunsă în vizorul jurnaliștilor”, a mai adăugat Munteanu.

Despre crearea comisiei de anchetă a vorbit și deputatul Partidului Socialiștilor din Moldova, Vlad Bătrîncea, care a vorbit despre dispariția milioanelor din bănci și spălarea masivă de bani din bugetul statului, dar și despre veniturile Aeroportului Internațional Chișinău înainte de privatizare.

„În această comisie de anchetă vom trece mai multe întreprinderi, de la BNM, până la Aeroport. Comisia va analiza anume prin prisma prejudiciului interesului public, bugetului public. Suntem convinși că dacă va fi bună credință și voință de a face dreptate, vom scoate la iveală multe scheme inclusiv și cu aeroportul”, a spus Bătrîncea.

Articole asemănătoare

Back to top button