fbpx

video | A ieșit la magazin după pâine, însă a primit o amendă de 22.500 de lei. Istoria tristă a unei pensionare din Chișinău

Alexandra Chiabur, în vârstă de 66 de ani, a fost amendată cu 22.500 de lei după ce a ieșit la magazin după pâine. Aceasta povestește cu disperare că, pentru a achita suma, este nevoie să economisească pensia ei, bănuț cu bănuț, pentru doi ani înainte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un reportaj realizat de Ziarul de Gardă, femeia plânge în hohote și spune că „este gata să se arunce peste balcon”. De aproape șase ani, după decesul soțului, Alexandra Chiaburu locuiește singură într-un apartament din capitală. După ce a revenit de la copiii săi, stabiliți în Portugalia, acesteia i s-a spus să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile.

Deși nu avea produse alimentare în casă, pensionara afirmă că a ascultat smerită recomandările autorităților.

„Aveam oleacă de moare, înmuiam pâinea în moare și mâncam”, mărturisește, plângând, femeia. Povestindu-le polițiștilor despre lipsurile ei, aceștia au sfătuit-o să se adreseze vecinilor.

„Am venit acasă, m-a sunat medicul și m-a întrebat cum mă simt, dacă am febră sau alte simptome. I-am zis că nu am nimic, dar stau în casă, nu ies. Pe urmă, m-a sunat o domnișoară de la Poliție și tot așa m-a întrebat”, relatează femeia.

Pe numele ei a fost întocmit un proces contravențional și este învinuită că ar fi încălcat regimul de carantină, ieșind la magazin. Femeia neagă acuzațiile și spune că a ieșit o singură dată ca să ducă gunoiul, iar atunci un vecin cu care ar fi avut anterior un conflict a sesizat Poliția.

Alexandra Chiabur are o pensie de 1300 de lei pe lună, iar dacă timp de aproape doi ani ar strânge, în fiecare lună, pensia pe care o primește, abia de ar reuși să achite achite amenda de 22.500 de lei impusă de autorități. Femeia plânge în hohote și spune că a ajuns la limita disperării, deoarece nici măcar copiii ei nu o pot ajuta financiar. „Ei nici măcar nu au bani să revină acasă”, susține pensionara.

Foto: zdg.md

Ruslan Dereli, inspectorul superior din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, susține că organele de drept s-au autosesizat după ce un vecin al Alexandrei ar fi anunțat că aceasta „încalcă regimul de carantină”.

„Conform legislației în vigoare, am înregistrat declarația vecinului. După 14 zile de carantină, m-am apropiat la domiciliul dumneaei pentru a o audia și pentru a-i întocmi proces verbal. Dumneaei a refuzat categoric să semneze, să discute și mi-a spus să părăsesc locuința”, declară omul legii.

Contactat de zdg.md, vecinul pensionarei a declarat că, știind de revenirea ei de peste hotare, a observat-o afară, iar acest lucru i s-a părut un exemplu de iresponsabilitate totală. Acesta ar fi anunțat organele de drept doar pentru a o avertiza pe Alexandra Chiabur să respecte regimul de autoizolare. „Eu nu am solicitat să fie trasă la răspundere, am rugat să se ia măsuri, să-i aducă la cunoștință, încă o dată, să nu iasă din casă, să nu pună în pericol locatarii”, a spus el.

Foto: zdg.md
Foto: zdg.md

Articole asemănătoare

Back to top button