fbpx

Urmează alte comasări de spitale? Declarațiile ministrei Sănătății, Ala Nemerenco

Ministra Sănătății Ala Nemerenco anunță că vor mai exista comasări între spitalele din Chișinău subordonate Ministerului. Motivul ar fi neajunsuri de personal în unele spitale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Aș recomanda celor care sunt interesați de acest subiect să citească toate studiile care au fost efectuate și de către Organizația mondială a Sănătății, și către Banca mondială pe parcursul ultimilor 10 ani în care s-a vorbit încontinuu despre faptul că noi avem o repartizare a paturilor de spital absolut ne uniformă. În unele domenii avem un neajuns de paturi, iar în alte domenii avem o suprapunere și o repetare de paturi. Nu este normal ce se întâmplă.”

Nemerenco afirmă că Republica Moldova dispune de resurse financiare adecvate pentru a aduce îmbunătățiri în sistem, însă gestionarea incorectă a acestor fonduri împiedică realizarea acestui obiectiv.

„Vreau să spun cu toată responsabilitatea că, pentru Republica Moldova, așa cum suntem noi mici, nu foarte bogați, sistemul sănătății are bani suficienți dar nu îi utilizează eficient. Noi am avea bani care să ne permită și avem bani care să ne permită să majorăm salariile suficient de mult și să îmbunătățim situația și cu alimentația, și cu asigurarea cu medicamente.”

Acum că am luat aceste spitale 31 spitale raionale anul trecut a trebuit sa aprobăm o schemă de funcții așa cum era fiindcă acolo sunt oameni, sunt salarii, nu pot să fac revoluție așa după placul meu, dar acum ne așezăm cu fiecare director, administrația spitalelor raionale și începem să pieptănăm organigramele și schemele lor de funcții. (…) Noi o să avem o analiză în care o să expunem toate aceste date și cifre, dar banii cetățeanului trebuie folosiți corect.”

Ministra nu a furnizat exemple concrete referitoare la fuziunea anumitor spitale și nici nu a indicat momentul când va fi comunicată decizia, dar susține că nu are „intenția să meargă cu bisturiul pe viața și salariile cuiva”, și a dat asigurări că „ordinea va începe mai întâii cu spitalele din Chișinău.”

„Mai există foarte multe bombe în sistem, bombe cu ceas, dar cu calm și răbdare, fiindcă am nevoie de foarte multă răbdare, ați văzut ce s-a întâmplat cu fuzionările anterioare, scandal umflat de unele partidele politice cu faimă foarte și foarte proastă. Am spus și unor colegi de la aceste spitale că dacă au ajuns ca să fie conduși de Șor în proteste atunci iertați-mă…”

Oficiala a mai ținut să menționeze că au intenția de a deveni mult mai transparenți, lucru care le scapă uneori, din „cauza că este foarte mult de lucru și este greu de lucrat cu oamenii care s-au deprins să stea 30-40 de ani în același fotoliu”.

Articole asemănătoare

Back to top button