fbpx

Unul dintre profesorii turci, expulzați din Republica Moldova în 2018, a fost eliberat din detenție

Hüseyin Bayraktar, unul dintre cei șapte profesori turci, expulzați din Republica Moldova și condamnați la închisoare în Turcia, a fost eliberat din detenție. Informația a fost confirmată pentru ZUGO de o sursă de încredere din cadrul administrației rețelei liceelor „Orizont” din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei, care a preferat confidențialitatea, Hüseyin Bayraktar a fost eliberat printr-o hotărâre a justiției turce, însă procesul de judecată în cazul său continuă.

Precizăm că în martie 2019, profesorul de limbă turcă de la rețeaua de licee „Orizont”, Hüseyin Bayraktar a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni de închisoare, după ce și-a epuizat căile de atac.

Amintim că șapte profesori turci de la liceele „Orizont” au fost expulzați din Republica Moldova în luna septembrie 2018.

Acest caz a stârnit mari ecouri în societatea moldovenească și chiar peste hotare, ridicând semne de întrebare privind legalitatea acțiunilor structurilor moldovenești de forță.

Odată ajunși în Turcia, aceștia au fost reținuți și condamnați la închisoare de autoritățile din țara de origine.

În vara anului 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că profesorilor expulzați li s-a încălcat dreptul la libertate, dreptul la siguranță și la viața privată. Astfel, Republica Moldova a fost obligată să achite fiecăruia dintre cei cinci profesori aplicanți la CtEDO câte 25 de mii de euro.

Abia peste doi ani, în septembrie 2020, s-a aflat că ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Vasile Botnari și-a recunoscut vina. Tot în septembrie curent s-a aflat că Botnari ar fi achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a transportați profesorii în Turcia.

Back to top button