fbpx

Un nou partid apare pe scena politică moldovenească: Vrea să promoveze limba rusă și puterea transnistrenilor de a influența lucrurile în Republica Moldova

Un nou partid politic apare pe scena politică din Republica Moldova. Partidul Politic Moldovenesc „Ai noștri” își propune să introducă ideologia patriotismului, să promoveze limba rusă și reprezentarea transnistrenilor în Parlamentul Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Ahremțev, liderul grupului de inițiativă pentru crearea partidului, a spus că are 36 de ani și este jurnalist. Are experiență de activitate obștească, a promovat limba rusă, a apărat minoritățile etnice din Moldova. Dar a înțeles, potrivit lui, că pentru a schimba situația în Republica Moldova e nevoie de mai mult efort, de aceea a decis să se lanseze în politică.

Potrivit lui Mihail Ahremțev, în ultimii ani partidele politice moldovenești nu fac decât să deservească interesele oligarhilor, a businessmanilor sau interesele lor proprii, pe care le promovează la toate nivelurile puterii.

Mihail Ahremțev condamnă „genocidului etnic asupra etniilor din Moldova”, dezaprobă predarea istoriei românilor în școli și promovarea tricolorului românesc. De asemenea, consideră că limba rusă trebuie să fie a doua limbă de stat.

Daria Fedorova, membră a grupului de inițiativă, a remarcat că una dintre cele mai grave probleme ale țării este corupția. Toți politicienii au spus că vor lupta cu ea, dar nimic nu s-a schimbat. Formațiunea optează pentru mai puțini funcționari publici, să rămână doar specialiștii care își cunosc și își fac bine treaba.

Vadim Barinov, locuitor al orașului Tighina, a venit cu un mesaj către locuitorii regiunii transnistrene, spunând că partidul „Ai noștri” va deveni vocea transnistrenilor. Prin intermediul formațiunii, transnistrenii vor obține posibilitatea să influențeze politica moldovenească, totodată să promoveze interesele celor de peste Nistru în Parlamentul Republicii Moldova.

Anastasia Filipașcu, activistă civică, a menționat că în școli se studiază istoria românilor, „românii fiind una dintre etniile minoritare”, spune ea. Tânăra se întreabă de ce nu se învață istoria altor minorități din țară. Se închid școlile în limba rusă, se închid grupele la universitate de limba rusă dacă nu se adună suficienți studenți, nu se traduc legile și alte acte în limba rusă.

Reprezentanții partidului spun că, în următoarea săptămână, vor fi prezentate tezele programului lor politic și persoanele care le vor promova în localități.

Articole asemănătoare

Back to top button