fbpx

Un deputat PAS dezvăluie cauza schimbării Guvernului

Deputatul PAS Dan Perciun afirmă că schimbarea Guvernului ține de provocări legate de securitate și de erodarea capitalului politic și de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit deputatului, Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare, în pofida multiplelor reușite și a gestionării mai mult decât onorabile a crizelor externe care s-au abătut peste noi în ultimii 2-3 ani.

Dan Perciun a enumerat aceste provocări într-o postare pe pagina sa de Facebook:

1. Guvernul a fost numit pe fundalul unor așteptări enorme atât din partea cetățenilor, cât și a colegilor din partid. Toți și-au dorit schimbări profunde, rapide și la capitolul cadre și la capitolul reforme.

2. Să răspunzi acestor așteptări ar fi fost o misiune imposibilă și în condiții „normale”, nemaivorbind de circumstanțele din ultimii 2 ani. Creșterea prețurilor, generată în mare parte de factori în afara controlului guvernului, războiul, influxul de refugiați și șantajul energetic au complicat și mai mult această misiune.

3. Totodată, moștenirea unui aparat administrativ epuizat după ani de „reforme”, care au slăbit sectorul public și l-au făcut inert și neatractiv, cuplată cu lipsa de experiență în sector a anumitor colegi a însemnat că în anumite domenii lucrurile s-au întâmplat mai încet decât se aștepta.

4. Anumite disensiuni și contestări pe interior au afectat și ele capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele 3 instituții cheie nefiind perfecte. Odată, cu trecerea timpului, divergențele au crescut.

5. Comunicarea a fost un punct slab, asupra căruia trebuia de concentrat mai mult. Odată cu schimbarea echipei, lucrurile s-au îmbunătățit, dar decizia a fost întârziată.

6. Bineînțeles, dincolo de toate astea Guvernul s-a confruntat cu atacuri permanente din toate părțile, oligarhii fugari și Federația Rusă făcând front comun pentru a amplifica nemulțumirile obiective ale cetățenilor generate de un context socio-economic foarte complicat.

Cu toate acestea, potrivit lui Perciun, Guvernul Gavrilița a fost probabil unul dintre cele mai bune guverne pe care le-am avut.

„Anume acest guvern:
1. A obținut statul de țară candidat
2. A învins dependența de gazul rusesc
3. A început interconectarea directă la rețeau de electricitate a României
4. A agreat deschiderea primului punct vamal comun cu RO
5. A implementat cea mai ambițioasă agendă de creștere a protecției sociale (majorarea dramatică a pensiei minime, unificarea și majorarea salariului minim, implementarea programului „Ajutor la Contor”, 1000 de lei pentru toți copii sub 2 ani, formule noi de suport pentru tinerele familii)
6. A răspuns așteptărilor mediului de afaceri (cota 0 la impozitul nedistribuit, crearea Fondului „Facem”, reformarea ODA, flexibilizarea Codului Muncii, înăsprirea condițiilor de eligibilitate pentru Ajutorul Social, digitalizarea unui șir de servicii publice destinate business-ului etc.)
7. A pornit reforma Inspecției Muncii pentru a reduce munca nedeclarată
8. A implementat reforma universitară
9. A pornit regionalizarea rețelei spitalicești
10. A extins accesul la medicamente compensate
11. A alocat peste 2 miliarde primăriilor fără discriminare politică prin „Programul Satul European”
12. A dat în exploatare drumuri care stăteau nefinalizate de ani de zile
13. A pornit reabilitarea rețelei feroviare
14. A relansat digitalizarea sectorului public (MDelivery, MSign)
15. A pornit reforma sistemică a justiției (evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, judecarea în absență, confiscarea averilor, reforma ANI)
16. A contribuit la întoarcerea gărilor, a aeroportului în proprietatea statului.
ETC. ETC. ETC,” a menționat Dan Perciun în postare.

Potrivit deputatului, să reușești aceste lucruri într-un context internațional atât de complicat, cu toate provocările listate mai sus este o mare realizare.

Amintim că Dorin Recean, consilierul prezidențial pe probleme de securitate, este candidatura desemnată de șefa statului la șefia Guvernului.

S-a întâmplat vineri, 10 februarie, la câteva ore după ce prim-ministra Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia.

Articole asemănătoare

Back to top button