fbpx

ultima oră | Candidatura lui Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar, susținută de 78 de deputați

Candidatura lui Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar a fost votată de 78 de deputați, la ședința de astăzi a Parlamentului și urmează a fi înaintată președintelui țării pentru desemnare prin decret prezidențial.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Candidatura lui Robu a fost propusă în plenul Parlamentului după ce Comisia juridică, numiri și imunități a constatat că termenul pentru înaintarea propunerii de către Consiliul Superior al Procurorilor a expirat pe 26 iulie curent. În acest caz, legislația prevede că procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Dumitru Robu a fost adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018, după ce anterior, timp de aproape doi ani a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general, Eduard Harunjen, cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III, notează zdg.md.

Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia, la etapa inițială, se afla dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați fostul primar Dorin Chirtoacă, ex-primarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, ex-șeful Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking.

Amintim că pentru funcția de procuror general interimar s-au arătat interesate nouă persoane, printre care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, șeful unității de stat de drept la Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturile omului, Ghenadie Barbă, avocatul Anatolie Istrate și procurorul în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, Viorel Radețchi.

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Articole asemănătoare

Back to top button