fbpx

UE anunță sancțiuni față de cinci persoane din Republica Moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 15 octombrie, măsuri restrictive împotriva cinci persoane și unei entități implicate în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Republica Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta reprezintă o amenințare directă la adresa unei țări suverane, a vieții sale democratice și a parcursului său către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul său pentru aspirațiile legitime ale poporului moldovean. Listele de sancțiuni de astăzi reprezintă o contribuție suplimentară la consolidarea rezilienței Moldovei”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Printre persoanele sancționate se numără Evghenia Guțul, guvernatorul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia („Bașkanul”), responsabilă pentru promovarea separatismului în regiune. De asemenea, au fost incluse Mihail Vlah, adjunctul Bașkanului și consilierul pentru relațiile cu presa, Iurii Cuznețov, adjunctul șefului departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Illia Uzun, vicepreședintele comitetului executiv și membru al Adunării Naționale Găgăuze.

Entitatea sancționată este Evrazia, o asociație neguvernamentală din Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Republica Moldova. Directorul și fondatorul Evrazia, Nelli Parutenco, au fost, de asemenea, incluși în noile liste de sancțiuni.

Măsurile adoptate implică înghețarea activelor celor vizați și interdicția de a beneficia de fonduri sau resurse economice din Uniunea Europeană, fie direct, fie indirect. În plus, persoanelor sancționate li se interzice accesul în teritoriul UE.

„Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja suveranitatea și integritatea Republicii Moldova. Este imperativ ca țara să rămână rezilientă în fața acestor încercări de destabilizare”, a adăugat Borrell.

Total, Consiliul UE a impus măsuri restrictive asupra a 16 persoane și 2 entități, consolidând astfel cadrul legislativ pentru a combate influențele externe destabilizante. Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Contextul adoptării acestor măsuri se leagă de cadrul instituit în aprilie 2023, care viza sancțiuni specifice împotriva persoanelor responsabile de activități ce subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația și securitatea țării. De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut, reprezentând o amenințare la adresa stabilității și securității granițelor externe ale UE.

„UE rămâne fermă în sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea economică a acesteia, în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. De asemenea, UE este un donator major în Găgăuzia, susținând modernizarea regiunii, societatea civilă și dezvoltarea economică”, a declarat un oficial al Consiliului UE.

Articole asemănătoare

Back to top button