fbpx

UE a sancționat șase persoane pentru amenințări la adresa independenței R. Moldova

Consiliul European a impus joi, 22 februarie, măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe lista sancțiunilor Consiliului European se află mai mulți apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor. Este vorba despre Alina Corșicova, care a candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot și Victor Petrov. Cel din urmă este vicepreședintele Comitetului Executiv de la Comrat. Pe listă se regăsește și Chiril Guzun, președintele organizației „Scutul Poporului”, care, la fel, se află sub sancțiuni. De asemenea, este vizat de restricții Dmitri Miliutin, adjunctul şefului Departamentului pentru Informaţii Operaţionale din cadrul FSB-ului de la Moscova.

„Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia. Sunt încercări serioase, sporite și continue de a destabiliza țara. Listările de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE pentru Republica Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE rămâne hotărâtă să continue să reprime pe cei care ne destabilizază vecinătatea directă,” a menționat Josep Borrell.

În plus, Consiliul sancționează directorii trusturilor media care dețin mai multe canale media în țară, care promovează frecvent mesaje care vizează obstrucționarea și subminarea procesului politic democratic. Lista include și alte persoane implicate în diseminarea dezinformarii și incitarea la violență și frică sau legate de cazul „Fraudă bancară ”, se menționează în comunicatul Consiliului UE.

Toți cei enumerați fac obiectul unei înghețari a activelor. Cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze prin teritoriile UE.

Potrivit Consiliului, eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru Moldova, reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare instigate de actori externi.

Articole asemănătoare

Back to top button